Foto: Pixabay

Proizvodnja zaštitnih maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju u bocama i zaštitnih ogrtača uzrokovala je rast uporabe plastike, prenosi Hina.

U Madridu i Milanu, gradovima europskih zemalja koje su bile najviše pogođene epidemijom, naglo se smanjila koncentracija dušikovog dioksida koji ponajviše nastaje zbog prometa, ali i koncentracija štetnih mikročestica koje dolaze iz prirodnih izvora i kao posljedica ljudskog djelovanja, primjerice, zbog grijanja stanova, poljoprivrede i industrije, stoji na službenoj stranici Europske agencije za okoliš (EEA). Agencija će točne podatke o koncentraciji čestica objaviti iduće godine.

Međunarodna unija za cestovni promet (IRU) objavila je da se procjenjuje pad od 57 posto u odnosu na prošlu godinu u cestovnom prometu Europe, što je doprinijelo smanjenju buke i onečišćenja. Zračni promet također se prorijedio, objavili su iz Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (IATA). Zbog zatvaranja diljem Europske unije, koja su doprinijela ograničavanju gospodarskih aktivnosti, smanjena je i emisija stakleničkih plinova.

Ipak, nakon što su neke restrikcije ukinute, razina onečišćenja vratila se na staro.