StoryEditor

POZNATI POLUFINALISTI Francuska ima priliku obraniti titulu Svjetskih prvaka

Maroko je prva afrička momčad koja je izborila polufinale Svjetskog prvenstva

11/12/2022 u 07:00 h
14448
Freepik

Nakon trijumfa Vatrenih protiv Brazila, ostale su još dvije utakmice četvrtfinala. Maroko nakon iznenađujućeg izbacivanja Španjolske susreo se s Portugalom. Drugi susret igrao se između dobro znanih rivala, Engleske i Francuske.

Maroko - Portugal 1:0

Youssuf En-Nesyri 42'

Nakon Španjolaca, reprezentaciju Maroka u četvrtfinalu dočekala je reprezentacija Portugala. Izabranici Fernanda Santosa nadali su se da mogu doći do polufinala. Najveća zvijezda, Cristiano Ronaldo i drugu utakmicu zaredom nije bio u prvih 11. Utakmica je započela dominacijom Portugalaca. Nije to bila dobro poluvrijeme, malo šansi i ne tako uzbudljiva događanja na terenu, sve do pred kraj prvog poluvremena. Na ubačaj Yahia Attiyat Allaha najviši je bio Youssuf En-Nesyri koji je skokom pogodio za vodstvo Marokanaca.

Drugo poluvrijeme bilo je u znaku Portugala. U igru je nekoliko minuta nakon početka drugog poluvremena ušao i Cristiano Ronaldo koji je svojim znanjem i iskustvom trebao pomoći momčadi. Uz čak 82 posto posjeda lopte u drugom dijelu, Portugalci nisu znali kako savladati Bonoa, a najbliži tome bio je Joao Felix koji je u 82. minuti s ruba marokanskog šesnaesterca lijepo zapucao prema vratima Bonoa koji još ljepše brani njegov udarac.

Rezultat se do kraja nije mijenjao, ali se promijenio omjer na terenu. Crveni karton dobio je Walid Cheddira nakon dva prekršaja u sudačkoj nadoknadi. Maroko je tako postala prva reprezentacija s afričkog kontinenta koja je izborila polufinale najvećeg nogometnog natjecanja.

Engleska - Francuska 1:2

Harry Kane 54' (PEN.)/Aurelien Tchouaméni 17', Olivier Giroud 78'

Posljednja utakmica četvrtfinala bila je prava poslastica za sve ljubitelje nogometa. Vječni rivali Engleska i Francuska tražili su svoje mjesto u polufinalu. Utakmica je počela laganijim tempom da bi obje reprezentacije vidjele kako se postaviti protiv opasnih suparnika. Francuzi su poveli nakon kruženja oko engleskog šesnaesterca, a na asistenciju Antoinea Griezmanna, predivnim udarcem iz koraka, pogodio je igrač madridskog Reala, Aurelien Tchouaméni za vodstvo Francuza. Englezi su imali nešto veći posjed lopte i više prilika, no nisu napravili ništa ozbiljnije prema vratima Huga Llorisa.

U drugo poluvrijeme Englezi ulaze s više želje za pogotkom. Tchouaméni se iz junaka pretvorio u tragičara kad je u 53. minuti u kaznenom prostoru napravio prekršaj nad Buakyom Sakom, što je bilo dovoljno da brazilski sudac dosudi kazneni udarac. Siguran s bijele točke bio je Harry Kane, koji vraća nadu u prolazak u polufinale. Nada je trajala sve do 78. minute kada je Olivier Giroud na drugu asistenciju Griezmanna glavom pospremio loptu iza Jordana Pickforda.

Do kraja utakmice Englezi su imali još jedan kazneni udarac koji bi ih ponovno vratio u život i vjerojatno odveo u produžetke, no Kane ovog puta nije bio precizan. Francuska je tako po drugi put zaredom ušla u polufinale Svjetskog prvenstva, a prvi put nakon 1990. godine aktualni prvaci i viceprvaci prošli su u polufinale Svjetskog prvenstva.

Sada slijedi onaj najvažniji dio- dva susreta polufinala koja će samo dvije reprezentacije dovesti pred vrata raja. Parovi polufinala: Argentina - Hrvatska i Maroko - Francuska.

Vezani članci
29. travanj 2024 17:33