Foto: Freepik

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu odlučio je pružiti pravnu, materijalnu i psihičku pomoć svim svojim studentima koji dolaze s potresom pogođenih područja, ali i svim ostalim građanima kojima je potrebna besplatna pravna pomoć. Njihova organizacijska jedinica u sklopu fakulteta, Pravna klinika, osnovala je posebnu ad hoc grupu koja stradalim studentima i njihovim obiteljima pomaže u ispunjavanju potrebne dokumentacije za prijavu štete, a svakodnevno pruža i druge pravne informacije u vezi sa saniranjem posljedica potresa.

Pružanje pravne pomoći kao oblik praktične nastave

“Najmanje jednom tjedno studenti kliničari uz prethodnu najavu odlaze na područje Gline, Petrinje i/ili Siska te u suradnji s partnerskim organizacijama pružaju besplatnu pravnu pomoć”, kaže Ivana Karaman Jurić, voditeljica poslova studentske evidencije na Pravnom fakultetu.

Prvim njihovim odlaskom na teren, 8. siječnja, građani Sisačko-moslavačke županije dobili su nužne informacije o sanaciji, kao i mogućnostima dobivanja besplatne pravne pomoći. U Pravnoj klinici najčešće ju pružaju studenti samostalno ili uz neposredan ili posredan nadzor akademskih i vanjskih mentora, nastavnika, odvjetnika i drugih praktičara.

“Od samog početka njezina djelovanja Pravna klinika imala je dvostruku ulogu. S jedne strane, riječ je o jednom praktičnih oblika nastave koje su studenti dužni obaviti, u pravilu na posljednjoj godini svojeg studija, a s druge strane, Pravna klinika ima položaj ovlaštenog pružatelja tzv. primarne pravne pomoći, registriranog pri Ministarstvu pravosuđa i uprave”, govori Jurić. Pravna klinika je, kaže Jurić, jedini praktični oblik nastave koji uključuje rad s pravim strankama i pravim problemima koji nisu simulirani, a prema istraživanju fakulteta na reprezentativnom uzorku bivših studenata kliničara, potvrđeno je da kliničko pravno obrazovanje pomaže kod razumijevanja dijelova pravnih instituta u praksi.

Broj namijenjen osobama koje su na bilo koji način pogođene ovom nepredvidivom situacijom je 0976529903. Dežurni su u terminima od ponedjeljka do petka od deset do 12 sati te srijedom i četvrtkom, dodatno od 17 do 19 sati. Zahtjev za pružanje besplatne pravne pomoći moguće je podnijeti i online.

Prikupljanje donacija za stradale studente

Krajem prosinca 2020. godine, Pravni fakultet organizirao je i akciju pružanja pomoći svojim studentima koji dolaze iz potresom pogođenog područja. Kontaktirano je ukupno 229 studenata preko kojih su dobili uvid u stanje i njihove potrebe te su sukladno tome pokrenuli fond za pomoć najugroženijima.

U mjesec dana prikupljeno je 295.000 kuna, a u prikupljanju donacija uključila se Hrvatska javnobilježnička komora te brojna odvjetnička društva. Iznos od 5000 kuna podijelit će se 35 studenata koji se nalaze u teškoj situaciji, a iznos od 10.000 kuna 12 studenata u osobito teškoj situaciji.

Osim pravne i financijske pomoći, svim studentima je ponuđena i psihološka pomoć Savjetovališta za studente.