Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U Zagrebu je upravo donesena odluka o prenamjeni prostora Studentskog doma Cvjetno naselje u privremeno prihvatilište za ljude koji su u današnjem potresu ostali bez krova nad glavom. Studenti koji žive u SD Cvjetno naselje privremeno se moraju preseliti u Studentski dom Stjepan Radić.

“Molimo Vas za maksimalnu solidarnost u ovim danima. Sada prenosimo vijest koja nije baš ugodna, ali je jako važno da to ispoštujete”, stoji u Facebook objavi Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Za studente koji trenutno ne borave u domu Cvjetno naselje, te zbog toga ne mogu sami iseliti svoje stvari, one će se potpisati i spremiti u skladišta. Studenti iz SC Cvjetno naselje uselit će u 11. i 12. paviljon na Savi, zbog čega će se studentima koji žive u tim paviljonima, a trenutno ne borave tamo, također potpisati i spremiti stvari u skladišta.

Foto: Privatna arhiva

Ostalima koji trenutno borave u domu Stjepan Radić rečeno je da što prije spakiraju svoje stvari i isele, a Domski odbor SD Cvjetno naselje ističe da su mjesta u domu na Savi osigurana svima.

Studenti zbunjeni, no spremni pomoći

U jeku pandemije koronavirusa, prilikom svake ovakve akcije mora se voditi briga i o strogim higijenskim mjerama sigurnosti, što dodatno otežava cijelu situaciju. Mnogi su se studenti nakon primitka obavijesti zabrinuli za svoje osobne stvari, no iz Studentskog zbora nastoje smiriti situaciju.

“Dolazak po vlastite stvari je moguć, ali ne i poželjan iz razloga sprječavanja širenja pandemije i očuvanja vlastitoga zdravlja”, piše Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu u naknadnoj objavi, gdje također ovu opciju smatraju najboljim rješenjem zbog jednostavnosti kasnijeg ponovnog useljavanja studenata.

Student pete godine FER-a, Mislav Gillinger, živi u 12. paviljonu na Savi, ali trenutno tamo ne boravi.

“Ovih dana su nas ispitivali da im se javimo tko je još uvijek u domu, da znaju tko je tu, a tko nije”, objašnjava Mislav te dodaje da su se svi studenti koji su još u domu morali hitno javiti. U ovakvoj situaciji studente se moli za razumijevanje, no zbog manjka konkretnih informacija o selidbama, mnogo toga i dalje ostaje nejasno.

Foto: Privatna arhiva

“Smatram da postoje rješenja koja su optimalna za sve studente”, kaže Mislav na odluku o selidbi.

“Nije mi drago što će netko dirati moje stvari, ali opet mi je drago što mogu pomoći”, ipak priznaje Mislav te se pita što ako se sutra poželi vratiti u svoju domsku sobu, iako se putovanja zbog situacije s koronavirusom ne preporučuju. Na to, kao i na mnoga druga pitanja još uvijek nismo uspjeli dobiti odgovore od uprava SD Cvjetno naselje i SD Stjepan Radić.

U Facebook grupama doma Cvjetno naselje te Stjepan Radić, studenti se brinu o načinu provođenja selidbe te skladištenja njihovih stvari, a zabrinuti su i za moguće slučajeve studenata koji su u samoizolaciji u domskim sobama.

“Samo bih volio da se prema studentima odnosi korektno i da stvarno odgovorno postupaju s našim stvarima”, zaključuje Mislav.

Iz Studentskog zbora pozivaju studente na solidarnost te na praćenje uputa od nadležnih. Uz to, napominju da će menza na Cvjetnom naselju nastaviti raditi u dopuštenom obujmu, kao i menze u SD Stjepan Radić i SD Lašćina.