Foto: Igor Šoban/Pixsell

Na današnjoj sjednici Senat Sveučilišta službeno je osnovao Fakultet hrvatskih studija. Time je status dosadašnem odjelu, Hrvatskim studijima, promijenjen u punopravnu sveučilišnu sastavnicu. Povod za to je ispunjavanje uvjeta iz Zakona o ustanovama, kako javljaju iz Ureda za odnose s javnošću.

Za prvog dekana po promjeni statusa Hrvatskih studija, izabran je sveučilišni profesor bogatog životopisa, Pavo Barišić, najpoznatiji po napuštanju pozicije ministra znanosti i obrazovanja u HDZ-ovoj Vladi usred optužbi za plagiranje, kojih je kasnije oslobođen.

Proučavat će hrvatsko društvo, iseljeništvo, kulturu i njegovati nacionalni identitet

Povijest Fakulteta hrvatskih studija od osnutka 1992. bila je poprilično burna. Postojali su pod imenom Sveučilišni komparativni studij hrvatske filozofije i društva te imali status podružnice. Ime su promijenili odmah iduće godine u dosadašnji naziv Hrvatski studiji, a status odjela dobili su sredinom siječna 2017. godine. Fakultet hrvatskih studija, kako se od danas zove sukladno s novim statusom, trenutno pohađa 1390 studenata kojima predaje preko 200 nastavnika na devet različitih smjerova.

Cilj fakulteta koji su njegovi osnivači zacrtali jest istraživati i proučavati hrvatsko društvo, državu, prostor, stanovništvo, iseljeništvo, kulturu te njegovati hrvatski nacionalni identitet. Prema priopćenju za medije, posebni fokus stavili su na poučavanje povijesti, filozofije, psihologije, jezika, informacijsko-komunikacijskog područja i odgoja i obrazovanja.