StoryEditor

PRIJEDLOG ZAKONA Matica hrvatska traži da sudovi preuzmu odluku o preimenovanju javnih prostora

‘Takvim bi se Zakonom spriječilo politikantstvo zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je Republika Hrvatska suverena država, članica NATO-a i Europske unije‘, stoji u priopćenju za medije

27/02/2023 u 14:34 h
14849
PIXABAY

Matica hrvatska uputila je Vladi prijedlog o donošenju Zakona o imenima u javnim prostorima u Hrvatskoj. Na ovaj postupak odlučili su se da bi spriječili populistički aktivizam pojedinaca koji, smatraju, znatno utječu na povijesni identitet Hrvatske mijenjanjem imena trgova i ulica.

U priopćenju i prijedlogu koji je poslan stoji da se traži zakonska uredba da bi se spriječilo naglašavanje nacizma i komunizma koji je i dalje prisutan u hrvatskom društvu. Širenje nacizma, prema priopćenju, spriječilo bi se odredom da promjena imena javnih prostora bude isključivo u nadležnosti hrvatskih sudova.

"Takvim bi se Zakonom stvorio zakonski okvir i spriječilo politikantstvo zloduha prošlosti nepomirenih s činjenicom da je  Hrvatska suverena država, članica NATO-a i Europske unije", stoji u priopćenju za medije.

Osim toga, u prijedlogu je navedeno i da se dopuštanjem mijenjanja imena javnih prostora pokopavaju demokratski uspjesi koje je Hrvatska ostvarila od svoje neovisnosti.

"Gospodarski uspjesi Hrvatske dobitak su za hrvatsku državu i narod, ali sve je to tek civilizacijski privid ako hrvatska politika i vlast popuste pred revitalizacijom nacifašističke i komunističke ideologije i njihovim aktivistima dozvoli promociju poražene prošlosti", navodi se u prijedlogu.

Vezani članci
27. srpanj 2024 05:59