Foto: Pixabay

GOOD inicijativa, organizacija Are You Syrious, Romska organizacija mladih Hrvatske i Srpsko narodno vijeće uputili su pritužbu Odboru za prava djeteta UN-a zbog povrede prava na pristup obrazovanju i diskriminacije djece kojima hrvatski nije materinji jezik.

Djeca nedominantnog etničkog podrijetla, druge boje kože, jezika ili kulture, kao i djeca s teškoćama u učenju i ona slabijeg socioekonomskog statusa, u posljednja su dva mjeseca zbog nastave na daljinu u još nepovoljnijem položaju. To je posljedica institucionaliziranog nemara, poručuju iz GOOD-a.

Kao primjer diskriminacije navode činjenicu da se na televizijskoj Školi na Trećem do danas nije počela izvoditi dopunska nastava hrvatskog jezika za djecu koja ga ne poznaju dovoljno dobro, što direktno pogađa dio romske nacionalne manjine i djecu migrante. Također, zatvaranjem škola, obitelji marginaliziranih društvenih skupina izgubile su različite oblike pomoći i podrške koje su inače dobivali kroz školski sustav, poput besplatnog obroka za dijete, psihološke podrške i podrške u učenju, tvrde iz Inicijative.

Očekuju od Ministarstva znanosti i obrazovanja da se ne ogluše na problem, a u otvorenom pismu navode potrebne korake za uključivanje ranjivih skupina u nastavu. Neki od zahtjeva su osiguravanje stalnih primanja asistentima djece s teškoćama u razvoju, dopunski sati hrvatskog jezika u sklopu televizijske nastave, pružanje stručne podrške nastavnicima i ulaganje novca u poboljšavanje životnih uvjeta ugroženih skupina. Ističu i da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bi trebalo ponavljati razred zato što nije imalo pristup sadržajima u nastavi na daljinu.