Foto: Unsplash

Jednoglasnom odlukom žirija dobitnice 33. nagrade Ivo Vuljević su harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik. Nagrada Ivo Vuljević promovira, pomaže i potiče rad mladih glazbenika, a svečana dodjela održat će se 9. prosinca u Atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, stoji na službenoj internetskoj stranici Hrvatske glazbene mladeži.

Članovi žirija – maestro Tonči Bilić, mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i red. prof. Berislav Šipuš, trebali su između ukupno 11 kandidata, koje su predložile ugledne umjetničke kuće i udruženja, izabrati one najbolje. Program na svečanom koncertu otvorit će prošlogodišnja dobitnica nagrade Ivo Vuljević, Sara Glojnarić, a nagradu će dobitnicama uručiti maestro Tonči Bilić, predsjednik HGM-a.

Članovi žirija ističu da je pri odabiru presudilo to što mlada harmonikašica, Martina Jembrišak uz odlično vladanje instrumentom ima odličan muzikalitet, ali i želja žirija da otkriju kako harmonika surađuje s drugim instrumentima, prenosi metro-portal.

Pijanistica Mia Pečnik do sada je osvojila više od 50 vrijednih nagrada i priznanja. Ističe se činjenica da se u njezinim interpretacijama može osjetiti ljepota svakog tona. Osim toga, Pečnik interpretira iznimno zahtjevan glazbeni sadržaj, što se ne može često čuti od ostalih glazbenika njezine generacije.

Cilj ove nagrade je otkriti talent kod mladih glazbenika te im pružiti priliku za nastupe te usavršavanje talenta. Nagrada se sastoji od novčane potpore, diplome, koncerta i pomoći u ostvarenju karijere u Hrvatskoj i inozemstvu. Nagrada je ime dobila po Ivi Vuljeviću, doživotnom počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži, glavnome glazbenom uredniku Radio Zagreba, direktoru opere HNK u Zagrebu, direktoru ansambla LADO, dugogodišnjem ravnatelju i počasnom članu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.