Foto: Daniel Ferrer/Global

Udruga Pragma već petu godinu za redom dodijelila je godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, a ove godine priznanje za vrijedan novinarski rad dobile su Ivani Sučić (HRT – HR1) za najbolji radijski prilog “Sva čuda prijateljstva”, Gordani Foder (Varazdninski.hr) za online prilog u medijima “Nismo svi isti – O ‘drugačijima’ i odbacivanju predrasuda”, te Leoni Šiljeg (RTL) za najbolji televizijski prilog “Bez krova nad glavom student položio ispite”. Dodjela nagrada održala se  pod pokroviteljstvom Grada Zagreba 16. ožujka u Kaptol Boutique Cinema centru.

Nagrada u vrijednosti od 2500 kuna dodjeljuje se na temelju ocjene učenika, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Tijekom ovog događanja kroz razgovor s prisutnim učenicima potaknula se rasprava o medijskoj pismenosti, a glavna tema bilo je nedavno viđeno vršnjačko nasilje u Splitu.

Nagrada u vrijednosti od 2500 kuna dodjeljuje se na temelju ocjene učenika, roditelja, stručnih suradnika, nastavnika osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova

Zaključeno je da se medijska struka ne shvaća dovoljno ozbiljno u društvu, dok su upravo mediji ti koji mogu senzibilizirati javnost za neki problem. Predsjednik udruge Pragma Nedjeljko Marković zaključio je kako je važno da novinarski radovi potiču emociju kod publike i tako ostanu zapamćeni. Dodao je da svaka škola može sudjelovati u promicanju medijske pismenosti kroz razne projekte i novinarske sekcije, ako to doista želi.

Inače, ovogodišnja Nagrada “Nastavi dobru priču!” povezana je s istoimenim školskim kalendarom kojeg je Pragma tiskala. Novinari su potaknuti za prijavu radova koji su usmjereni na vještine empatije, aktivnog slušanja, etičnog i prosocijalnog ponašanja i suradnje. Pragma ovom nagradom želi podržati rad novinara koji promiču vrijednost obrazovanja i koji svojim izvještavanjem pridonose kvalitetnijoj informiranosti građana o obrazovanju. Nagrada se dodjeljuje uz potporu i pokroviteljstvo Grada Zagreba te partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.