Foto: Pixabay

Aplikacija Barcode Scanner, koja služi za čitanje QR kodova i barkodova, novim ažuriranjem uzrokovala je probleme na mobilnim uređajima deset milijuna korisnika, prenosi Večernji list. Iako je aplikacija uklonjena iz Google Play trgovine, ona nije automatski uklonjena i s mobilnih uređaja. Korisnici koji i dalje posjeduju aplikaciju hitno bi ju trebali deinstalirati.

Aplikacija je korisnicima počela stvarati probleme već prošle godine. Mobilni uređaji bi, zbog novog ažuriranja aplikacije u kojem se nalazi zlonamjerni kod, počeo otvarati različite reklame u pregledniku sam od sebe, a otkrivanje koda bilo je otežano. Početni krivac bio je izdavač Lavabird LTD no oni su se oglasili te objasnili da je zapravo kriv The Space Team koji je otkupio aplikaciju i provodio novo ažuriranje.

“U ovoj smo situaciji bili posrednik između prodavatelja i kupca. Aplikacija je prenesena na račun The Space Team”, izjavili su djelatnici Lavabirda LTD i nadodali da obično ne provjeravaju kod, jer će aplikacija ići drugom izdavaču i ako pogriješi, to će biti minus za njega, a ne za njih. Poručili su i da im je žao.

Barcode Scanner nije jedina aplikacija koja stvara probleme. Prema PC Magazinu, prošle su godine vlasnici mobilnih telefona morali ručno deinstalirati više od 20 aplikacija.