Foto: Pixabay

Hrvatska start-up tvrtka Iddi predstavila je prototip prvog hrvatskog električnog romobila, prenosi Večernji list.

“Ideja je da romobil iznajmljujemo turistima u privatnim objektima poput kampova i hotela, gdje gužva i nedostatak parkirnih mjesta stvaraju nepotrebni stres”, objasnio je izvršni direktor Ivan Šimatović.

Ovaj hrvatski proizvod dobio je ime Rolla, a paket projekta sastoji se od proizvodnje električnih romobila, mobilne aplikacije i punionice, stoji na službenoj stranici tvrtke.

Naglasak na sigurnost u prometu

Tvrtka Iddi potrudila se da ovaj ekološki osviješten romobil napravi sigurnim u prometu. Ugradili su pokazivače smjera, limitator brzine i zvuk da bi ga drugi sudionici mogli čuti, a zahvaljujući jakom motoru, pogodan je i za vožnju po uzbrdicama. Romobil je također teško za ukrasti zbog uključenog sustava za praćenje, a kada se ne koristi zaključan je u punionici.

Vozilo postiže maksimalno dozvoljenu brzinu od 25 kilometara po satu, a napaja se iz baterije koja omogućava doseg do 50 kilometara, to jest, dva sata neprekidne vožnje, navodi portal Poduzetnik.

U planu je i razvoj sustava “machine learning” koji bi omogućio da romobil pomoću sustava senzora prepoznaje postojeće i nove stvari u okolini.

Uz to, povezan je uz mobilnu aplikaciju koja omogućava korisniku podatke o brzini vožnje, utrošenom vremenu i lokacijama najbliže punionice. Ona služi i kao svojevrsni turistički vodič te pruža informacije o lokalnim znamenitostima i događanjima.

Ukupno će 30 romobila do ožujka biti isporučeno privatnim naručiteljima, trima hotelima i kampovima u Puli i Plitvicama.

Sudionik pete generacije Startup Factoryja

Projekt Rolla pokrenula je skupina od osam mladih entuzijasta predvođenih Ivanom Šimatovićem. Šest je načela kojim se tvrtka Iddi vodi u izradi proizvoda: Hrvatska kao zemlja porijekla, ekološka osviještenost, zabava, sigurnost, edukacija i smanjenje stresa. U budućnosti pripremaju više projekata za razne grane djelatnosti, a samo jedan od primjera je aplikacija za unapređenje usluga ugostiteljskih objekata.

Tvrtka je i sudionik pete generacije programa Startup Factory, ali i jedna od 19 razvojnih tvrtki koje se natječu za bespovratna novčana sredstva Grada Zagreba u vrijednosti od 550.000 kuna, stoji na službenoj stranici Zagrebačkog inovacijskog centra.