StoryEditor

PROJEKT ROLLA Proizveden prvi hrvatski električni romobil

Romobili su namijenjeni turistima koji nisu željni gužve i koji se ne žele brinuti o parkirnom mjestu
Autor:
Global.
26/10/2020 u 19:29 h
Zagreb, 26102020
<br>Elektricni romobil naslonjen na drvenu ogradu obrasloj granjem
Zagreb, 26102020 Elektricni romobil naslonjen na drvenu ogradu obrasloj granjemPIXABAY
Hrvatska start-up tvrtka Iddi predstavila je prototip prvog hrvatskog električnog romobila, prenosi Večernji list. "Ideja je da romobil iznajmljujemo turistima u privatnim objektima poput kampova i hotela, gdje gužva i nedostatak parkirnih mjesta stvaraju nepotrebni stres", objasnio je izvršni direktor Ivan Šimatović. Ovaj hrvatski proizvod dobio je ime Rolla, a paket projekta sastoji se od proizvodnje električnih romobila, mobilne aplikacije i punionice, stoji na službenoj stranici tvrtke.

Naglasak na sigurnost u prometu

Tvrtka Iddi potrudila se da ovaj ekološki osviješten romobil napravi sigurnim u prometu. Ugradili su pokazivače smjera, limitator brzine i zvuk da bi ga drugi sudionici mogli čuti, a zahvaljujući jakom motoru, pogodan je i za vožnju po uzbrdicama. Romobil je također teško za ukrasti zbog uključenog sustava za praćenje, a kada se ne koristi zaključan je u punionici. Vozilo postiže maksimalno dozvoljenu brzinu od 25 kilometara po satu, a napaja se iz baterije koja omogućava doseg do 50 kilometara, to jest, dva sata neprekidne vožnje, navodi portal Poduzetnik. https://www.youtube.com/watch?v=LhVFKZXY-4g&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3jfQI3arh22zRPCPwUJjjw--qy2sUUW5p9E7O9DB5XKqgDL4N5ExSv03o U planu je i razvoj sustava "machine learning" koji bi omogućio da romobil pomoću sustava senzora prepoznaje postojeće i nove stvari u okolini. Uz to, povezan je uz mobilnu aplikaciju koja omogućava korisniku podatke o brzini vožnje, utrošenom vremenu i lokacijama najbliže punionice. Ona služi i kao svojevrsni turistički vodič te pruža informacije o lokalnim znamenitostima i događanjima. Ukupno će 30 romobila do ožujka biti isporučeno privatnim naručiteljima, trima hotelima i kampovima u Puli i Plitvicama.

Sudionik pete generacije Startup Factoryja

Projekt Rolla pokrenula je skupina od osam mladih entuzijasta predvođenih Ivanom Šimatovićem. Šest je načela kojim se tvrtka Iddi vodi u izradi proizvoda: Hrvatska kao zemlja porijekla, ekološka osviještenost, zabava, sigurnost, edukacija i smanjenje stresa. U budućnosti pripremaju više projekata za razne grane djelatnosti, a samo jedan od primjera je aplikacija za unapređenje usluga ugostiteljskih objekata. Tvrtka je i sudionik pete generacije programa Startup Factory, ali i jedna od 19 razvojnih tvrtki koje se natječu za bespovratna novčana sredstva Grada Zagreba u vrijednosti od 550.000 kuna, stoji na službenoj stranici Zagrebačkog inovacijskog centra.
24. travanj 2024 08:42