FOTO: Igor Kralj/Pixsell

“Tko tebe kredom, ti njega radionicom”, “Možda će i vaše dijete biti učitelj”, “Bez sigurne škole nema škole za život”. Ovim i mnogim drugim transparentima mahalo je više tisuća nastavnika, profesora i roditelja na jučerašnjem prosvjedu, koji se održao na Trgu bana Jelačića.

Pod imenom  “Za sigurnu školu” koji organiziraju Učiteljske grupe Nastavnici organizirano i Školska zbornica, te Sindikat Preporod, prosvjednici su u Zagreb pristigli iz svih krajeva Hrvatske. Poruka koju su htjeli poručiti bila je ta da su škole nesigurne i za učenike, ali i za nastavnike, te da je po tom pitanju važno učiniti nešto što prije. A kao primjere, prosvjednici predlažu, primjerice, bolju zaštitu u razredu kao i da se napad na učitelje zakonski odredi kao napad na službenu osobu.

“To trebaju čuti ljudi u grijanim uredima i foteljama, oni koji su zadnji put s obrazovim sustavom imali doticaj kad su maturirali. Ovo danas što imamo – je li to škola za život ili škola opasna po život? Neka se prime posla, ne želimo da više niti jedan od nas, kolegica i kolega, bude dotjeran do ruba kao naš kolega Franjo”, poručio je s pozornice profesor iz Vela Luke Ivan Plantić.

Prosvjednici su pozvali ministricu znanosti i obrazovanja da dođe da skup, no ona se od toga suzdržala i samo je u javnom priopćenju ponovila svoju poruku: Odgovor na nasilje nikada nije nasilje. Ipak je istaknula da će se u budućnost intenzivno raditi na tome da sve škole budu sigurne za sve, i učenike, ali i nastavnike.