StoryEditor

PROSVJEDI U IRANU Građani na ulicama zbog djevojke koju je policija pretukla na smrt

Dvadesetdvogodišnja Iranka uhićena je prošlog tjedna jer joj se vidjela kosa, što se protivi strogom zakonu o odijevanju u Islamskoj Republici Iran

18/09/2022 u 09:04 h
13760
PIXABAY

Iranske vlasti suzavcem su prekinule prosvjed koji se ovog vikenda održao u Saqezu, rodnom gradu mlade Iranke Mahse Amini. Ona je u petak preminula u bolnici nakon što je završila u komi zbog "preodgoja" iranske policije, prenosi Jutarnji list.

Dvadesetdvogodišnja Iranka uhićena je prošlog tjedna jer joj se vidjela kosa, što se protivi strogom zakonu o odijevanju u Islamskoj Republici Iran. Policija je članovima obitelji, koji su bili prisutni prilikom uhićenja, kazala da će im se kćer vratiti nakon "preodgoja". Nekoliko svjedoka je potvrdilo da je policija počela tuči Mashu već pri samom ulasku u kombi, prenosi BBC. https://www.bbc.com/news/world-middle-east-62940907

Građani iranskog Kurdistana okupili su se prosvjedom u Saqezu u petak, a prosvjed se proširio i u drugim gradovima. Tijekom prosvjeda su neke žene skinule i marame s glave u znak podrške Mashi. Dio mladih prosvjednika u Sanandaju palio je automobilske gume i bacao kamenje na policiju koja je pokušavala razbiti prosvjed suzavcem.

Prosvjedi su u petak održani i u glavnom gradu Irana, Teheranu uz prisustvo interventne policije. Na smrt Amini reagirali su i brojni poznati iranski sportaši, umjetnici i druge javne osobe.Prosvjed je potaknut i masovnim nezadovoljstvom koje je počelo već u kolovozu kada su postrožene mjere odijevanja.

Vezani članci
06. svibanj 2024 01:41