Foto: Pixabay

Zbog velikog broja zaraženih koronavirusom regionalni dužnosnici u Madridu najavili su uvođenje karantene u četvrtima u kojima je broj zaraženih najveći. Nezadovoljni odlukom, stanovnici tih četvrti odlučili su pokazati negodovanje te su održali mirne prosvjede u Vallecasu, prenosi The Guardian.

Stanovnicima tih četvrti od danas je omogućeno samo odlaženje na posao i u škole, a karantena se ponajviše odnosi na siromašna područja u kojima najčešće žive migranti. Na prosvjede održane ovaj vikend odazvalo se više od 600 ljudi.

Prosvjednici su svojim izlaskom na ulicu htjeli pokazati da je život u njihovim četvrtima težak i da karantena nije odgovarajuće rješenje. Istaknuli su da mnogi stanovnici nemaju ugovore o radu te su zatražili prikladne mjere za zaštitu radničke klase, kao i ostavku lokalne dužnosnice Isabel Diaz Avuso, koja je u jednoj od svojih izjava prošli tjedan optužila migrante da su ponajviše krivi za porast broja oboljelih od koronavirusa.

Ovo nisu prvi prosvjedi održani u Madridu potaknuti mjerama povezanim širenjem pandemije koronavirusa. U kolovozu su se okupili da bi pokazali svoje neslaganje s uvođenjem pravila o obveznom nošenju maski, prenosi BBC.

Gradonačelnik Madrida, Jose Luis Martinez-Almeida istaknuo je da donošenjem pravila o karanteni ne diskriminiraju siromašno stanovništvo, a strože mjere najavljene su u svim područjima gdje je broj zaraženih viši od 1000 na 100.000 stanovnika.

Kafići i restorani tih područja radit će do 22 sata, također će biti zabranjen pristup parkovima i okupljana će biti ograničena na šestero ljudi. Vlasti najavljuju da opcija uvođenja karantene za cijeli Madrid nije isključena.