Foto: Pixabay

Japanski grad Yamato prošlog je tjedna zabranio istovremeno hodanje gradom i korištenje smartphonea. Svi putnici koji stignu na kolodvor u Yamatu bit će obaviješteni pisanim i zvučnim oblikom o novouvedenoj zabrani.

“Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje smartphonea. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati”, riječi su koje će svi građani i turisti slušati iz zvučnika, prenose strani mediji.

Prema odredbi, pješaci bi se trebali, ako žele koristiti svoj mobitel, zaustaviti na mjestu na kojem ne ometaju promet u javnim prostorima, poput ulica i parkova. Iako se za kršenje ove zabrane ne propisuje kazna, rijetko tko je krši.

Grad je u siječnju proveo istraživanje na dvije lokacije. Promatralo se oko 6000 pješaka i utvrdilo da otprilike 12 posto njih koristi mobitele dok hoda.

Japanska telekomunikacijska kompanija NTT prije nekoliko godina provela je istraživanje kojim se pokazalo da pješaci gledanjem u mobitel izgube 95 posto vidnog polja. Također su proveli i računalnu simulaciju što bi se dogodilo kad bi 1500 ljudi prolazilo preko najužurbanijeg pješačkog prijelaza na svijetu ispred tokijskog kolodvora Shibuya i gledalo na svoje mobitele. Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prošlo bez incidenta.