Foto: Pixabay

Zastupnički dom američkog Kongresa formalizirao je postupak istrage o opozivu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. Pritom su 232 demokrata glasala za istragu, dok su se republikanci sa 194 glasa ujedinjeno suprotstavili istrazi. Protiv formaliziranja istrage glasala su i dva demokrata.

Opoziv su izazvale optužbe da je Trump pokušao pritisnuti ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Joea Bidena, Trumpova najvećeg suparnika na predstojećim predsjedničkim izborima.

Međutim, ovo glasanje ne znači da je pokrenut postupak opoziva, nego da su donesene odluke o određenim ključnim pitanjima poput otvaranja saslušanja za javnost i dostupnosti sudskih dokumenata javnosti.

Nancy Pelosi, vođa demokrata u Zastupničkom domu, izjavila je da je glasanje bio potreban korak kako bi se uspostavio način djelovanja tijekom saslušanja. S druge strane, Kevin McCarthy, njezin kolega i vođa republikanaca u Zastupničkom domu, rekao je da demokrati žele opozvati Trumpa jer se boje da ga neće moći pobijediti na izborima.

O rezultatima glasanja oglasio se i Trump, koji je na Twitteru objavio da se radi o “Najvećem lovu na vještice u američkoj povijesti”. Nedugo zatim stigla je i službena izjava iz Bijele kuće, koja tvrdi da je ovo “pokušaj da se uništi predsjednika”.

U slučaju da Zastupnički dom izglasa opoziv, uslijedit će suđenje u Senatu, drugom domu američkog Kongresa, gdje će za opoziv biti potrebna dvotrećinska većina. Budući da ondje republikanci imaju većinu, malo je vjerojatno da će Trump biti prisiljen napustiti Bijelu kuću.