StoryEditor

PRVI U HRVATSKOJ Visoko učilište Algebra pokreće studij razvoja računalnih igara

Iz Algebre su istaknuli da će studij zbog međunarodne konkurentnosti biti dostupan i na engleskom jeziku

26/05/2023 u 13:44 h
17880
FREEPIK

Preddiplomski studijski program koji će pružati znanja iz područja programiranja, marketinga, razvoja iskustva igranja i sličnih vještina potrebnih za stvaranje konkurentnosti na unosnom tržištu kreće na Visokom učilištu AlgebraBit će to prvi studij za razvoj računalnih igara u Hrvatskoj.

"Želimo Hrvatsku pozicionirati kao zemlju predvodnicu razvoja game developmenta u ovom dijelu svijeta, a pokretanje stručnog studija prvi je korak u tom smjeru", rekao je Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra na konferenciji "Igrama do karijere" kojom je Algebra predstavila novi studij.

Industrija razvoja videoigara prošle je godine ostvarila prihod od 184,4 milijarde dolara, a procjenjuje se da će se do 2025. taj iznos popeti na 300 milijardi dolara. To ovaj sektor čini jednim od najbrže rastućih u svjetskoj ekonomiji.

Hrvoje Josip Balen, član Uprave Algebra, istaknuo je da se zbog konkurentnosti na međunarodnom tržištu studijski program razvija i na engleskom jeziku. Marin Piletić, ministar rada, naglasio je da u tehničkoj školi Sisak školovanje završava prva generacija game developera te da je u tijeku i eksperimentalni program u Srednjoj školi Novska.

"Rastemo kao industrija u svim segmentima i po broju prihoda i broju novih poduzetnika, ali za jači rast potrebna nam je institucionalna podrška i podrška tvrtki koje se bave game devom, kao i samih igrača koje želimo uključiti u proces proizvodnje", komentirala je hrvatsku game development industriju Josipa Bencek iz Hrvatskog klastera proizvođača videoigara. Na panel raspravi "Game changers – Kako angažirati i zadržati novu generaciju kreatora igara" zaključila je i da se nada da neće biti potrebe za uvozom strane radne snage.

Vezani članci
26. travanj 2024 21:58