Foto: Pixabay

Britanski premijer Boris Johnson predložit će parlamentu da odobri održavanje parlamentarnih izbora u 12. prosinca. Johnson će prijedlog pred parlament službeno donijeti u ponedjeljak.

Kako bi on bio izglasan, britanski će premijer morati dobiti potporu dvije trećine zastupnika, što je nemoguće bez potpore dijela laburista, članova najveće opozicijske stranke.

“Iskreno, vrijeme je da opozicija skupi hrabrost da se pokori sudu našeg kolektivnog šefa, a to su stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Johnson tijekom intervjua za BBC te dodao da bi odbijanje prijedloga bilo “apsolutno moralno nevjerojatno”.

Jeremy Corbyn, vođa Laburističke stranke, rekao je da će donijeti odluku nakon što razmotri uvjete Bruxellesa za odgađanje Brexita nakon 31. listopada i nakon što Johnson obeća da Ujedinjeno Kraljevstvo neće izaći iz Unije bez postignutog dogovora.

Osim što je po pitanju Brexita postigao dogovor s Europskom unijom, Johnson je tijekom preliminarnog glasanja dobio potporu većine parlamentarnih zastupnika te sada ima jasan plan s kojim može izaći pred birače. Njegovu inzistiranju na održavanju izbora, koji bi njemu dali legitimitet upravljanja konačnim izlaskom iz Unije, pridonose i rezultati anketa koje pokazuju da ima veliku prednost nad opozicijom.

Međutim, oslanjanje na ankete moglo bi biti pogubno, kao što je pokazao slučaj Johnsonove prethodnice Therese May. Kada su 2017. raspisani prijevremeni izbori, očekivalo se da će Konzervativna stranka imati samostalnu većinu u parlamentu. To se nije dogodilo te su Konzervativci ili prisiljeni oformiti koaliciju sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom, koja im je bila velik teret tijekom pregovaranja o granici između Sjeverne Irske i Republike Irske.