StoryEditor

RASIZAM U HRVATSKOJ Pakistanski studenti tražili posao, dobili govor mržnje

‘Uzimaju posao Hrvatima i trebaju se vratiti odakle su došli‘, poručuju pojedinci iz Facebook grupe
Autor:
Global.
18/06/2020 u 09:36 h
pexelsphoto4614160
PEXELS
Dok vijesti o prosvjedima protiv rasizma u Sjedinjenim Američkim Državama obilaze svijet, netrpeljivost prema strancima i govori mržnje, kako se čini, nisu ništa manje prisutni ni u Hrvata. Tri studenta pakistantskog podrijetla, u potrazi za poslom, obratili su se sudionicima Facebook grupe ‘Tražim/nudim studentski posao‘, gdje su objavili vlastiti oglas. U oglasu objašnjavaju da im je posao potreban zbog produživanja vize te plaćanja troškova studija u Splitu.

Uvredljivi komentari

"Pozdrav! Mi smo tri studenta iz Pakistana. Prije otprilike osam mjeseci došli smo ovdje i nažalost još nismo uspjeli pronaći posao. S fakulteta su nam javili da nećemo moći obnoviti svoju vizu ako ne platimo semestarsku naknadu. Molimo vas, ako je bilo tko u mogućnosti ponuditi posao da nam se javi u inbox. Hvala vam", stoji na stranici. Foto: Screenshot Facebook grupa Nedugo nakon objave, komentari su se punili diskriminirajućim riječima te izrazima poput optužbi da ‘uzimaju posao Hrvatima‘ ili da se ‘vrate odakle su došli‘. Administrator grupe ubrzo je izbrisao uvredljive komentare te izbacio njihove autore. Dobronamjernih komentara koji su nudili obavljanje studentskih poslova na konkretnim primjerima poput rada u McDonaldsu ili Woltu bilo je u vidnoj manjini. Članovi grupe su oštro kritizirali poteze pojedinaca koji su se upuštali u omaložavanje pakistanskih studenata nazivajući ih raznim pogrdnim imenima. "Vi koji ste si super zabavni s ludim forama i komentarima, ne da ste zaslužili ‘ban‘ iz grupe, već vas trebamo svi kolektivno prijaviti za govor mržnje. Možda kada bi vam se oduzela mogućnost komunikacije putem društvenih mreža - da vas se dovede do granice da se osjećate dezorijentirano i isključeno od poneke vrste informativnog i društvenog života vezanog uz online platforme koje vas umrežavaju u suvremeni svijet, kojem nažalost ne pripadate - shvatili biste da je vrijeme da se informirate i upoznate s vanjskim svijetom", napisala je članica grupe. Stizale su i poruke podrške, koje su ohrabrivale studente te poticale druge na pružanje pomoći.

‘Suzdržite se od glupih komentara‘

"Samo da pojasnim za one kojima su potrebni detalji - to su tri mlada momka koji su došli u Split studirati hotelijerstvo i turizam na lokalnom fakultetu. Na studentskoj su vizi. Moraju naći posao preko studentskog ugovora da bi uštedjeli nešto novca i platili školarinu na faksu. U protivnom ne mogu nastaviti sa sljedećim semestrom i morat će napustiti školu, a i izgubiti vizu", jedna je od takvih poruka. Ovaj oglas samo je jedan od primjera gdje je i više nego jasno da rasizam nije ograničen samo na jedan kontinent. [caption id="attachment_19316" align="aligncenter" width="744"] Foto: Screenshot Facebook grupa "Pogriješili su kada su mislili da je hrvatska ekonomija u razvoju. Bez obzira na to, možete zamisliti koliko mora biti zastrašujuće biti u njihovom položaju, pa molim sve vas da se suzdržite glupih komentara i budete dobri ljudi. Neka pomognu oni koji mogu", zaključila je jedna djevojka.
16. travanj 2024 10:35