Foto: Pexels

Podaci Državnog zavoda za statistiku otkrivaju da su cijene stambenih nekretnina tijekom prošle godine u Hrvatskoj porasle za 7,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Vrijednost novoizgrađenih stambenih prostora porasla je za 1,2 posto, a postojeće nekretnine poskupjele su za 8,5 posto, piše Hina. Naime, trend povećanja cijene nekretnina traje od 2016. godine, ali se blago usporio prije dvije godine. Portal Poslovni.hr prenosi da prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 2159,25 eura, a za kvadrat kuće u prosjeku je potrebno izdvojiti 1368,75 eura. Osim u središnjoj Hrvatskoj, cijene nekretnina porasle su i u Dalmaciji pa tako u Splitu porasla prosječna vrijednost kvadrata sada iznosi gotovo 3000 eura. U Slavoniji su cijene nekretnina poskupile za deset posto pa je tako prije dvije godine cijena kvadrata iznosila 966 eura, a sada iznosi 1063 eura.

Također, Eurostat je objavio izvješće koje prikazuje da su u četvrtom tromjesečju prošle godine sve države Europske unije, s čijim podacima Eurostat raspolaže, zabilježile rast u cijenama stambenih prostora. Najveće povećanje zabilježeno je u Luksemburgu, dok je u Hrvatskoj zabilježen rast od 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini, prenosi Autopress.hr.