StoryEditor

RAZLIKA U PLAĆAMA I MIROVINAMA Muškarci i žene još uvijek nisu na istoj razini

Žene dobivaju 16 posto manja primanja od muškaraca
Autor:
Global.
08/11/2020 u 12:59 h
Dan jednakih plaća, žene imaju manja primanja od muškaraca<br />
foto: Pixabay
Dan jednakih plaća, žene imaju manja primanja od muškaraca foto: PixabayPIXABAY
Na službenoj stranici Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova stoji da žene u Europi mjesečno zarađuju prosječnu plaću koja je za 16 posto manja od plaće muškaraca. Upravo zbog toga, Europska je komisija uvela Dan jednakih plaća (Equal Pay Day) koji se obilježava 4. studenog zbog osvještavanja javnosti o ovom problemu.

Razlika i u mirovinama

U podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2018. godine piše da su u Hrvatskoj prosječna mjesečna primanja muškaraca iznosila skoro 8900 kuna. Žene su tako zarađivale oko 1100 kuna manje, što je rezultiralo razlikom od gotovo 13 posto. Neravnopravnost spolova nije vidljiva samo u plaćama, već i u mirovinama koje su te iste godine iznosile oko 2600 kuna. Muškarci i žene tu se razlikuju s 21,5 posto u Hrvatskoj, a na razini Europske unije, mirovinski jaz iznosi i do 29 posto. Unatoč porastu zaposlenosti žena od skoro 50 posto u posljednjih 20 godina, stakleni strop i dalje je jedan od ključnih problema razlike mjesečnih primanja među spolovima. Većina žena, također, radi nepuno radno vrijeme, a jedan dio je i nezaposlen pa tako preuzima ulogu kućanice. Krajem listopada, Europska unija je donijela prijedlog Direktive o minimalnim plaćama koji će utjecati i na smanjenje rodne neravnopravnosti u primanjima.

Na Britanskom otočju došlo do pada

Velika Britanija ove godine Equal Pay Day obilježava 20. studenog, piše Independent. Naime, Britansko otočje bilježi rodnu razliku u primanjima od 11,5 posto što je pad s 13 posto od prošle godine. "Također znamo da postoji niz rizika za plaće i zaposlenost žena kao rezultat koronavirusa koji bi generacijama mogao vratiti sat unatrag. Vjerojatnije je da je majkama posao poremećen zbog nejednakih uloga njegovatelja i nedostatka brige o djeci", rekao je Sam Smethers, izvršni direktor Fawcett Societyja, dobrotvorne organizacije koja se bori za ženska prava. Povjerenica za jednakost Helena Dalli početkom ove godine je u Europskom parlamentu istaknula da je jednakost u plaćama jedan od glavnih ciljeva Strategije Europske unije za ravnopravnost spolova od 2020. do 2025. godine, navode na službenoj stranici Europske komisije. U Hrvatskoj se za istu problematiku nejednakih plaća zalaže Pravobraniteljica koja provodi EU projekt "Jednaka prava - jednake plaće - jednake mirovine" kojemu je glavni cilj širenje zakonskih standarda rodne ravnopravnosti da bi se smanjilo siromaštvo i dostigla rodna jednakost.
20. travanj 2024 08:13