StoryEditor

REINTERPRETACIJA MITA O MEDUZI Skulptura kao simbol #MeToo pokreta

‘Počašćen sam što je skulptura izabrana kao simbol‘, rekao je umjetnik Luciano Giarbati
Autor:
Global.
18/10/2020 u 21:43 h
Skulptura Meduze, ženskog bića iz mitologije Antičke Grčke, postavljena je u utorak ispred zgrade sudnice na Manhattnu u New Yorku kao simbol borbe žrtava seksualnog nasilja. Riječ je o sudnici u kojoj su održana suđenja za niz seksualnih napada na žene koji su otkriveni i prijavljeni tijekom jačanja #MeToo pokreta. Skulptura je djelo argentinskog umjetnika Luciana Garbatia i predstavlja svojevrsnu inverziju mita o Perzeju i Meduzi u kojemu je priča ispričana iz perspektive ženskog lika, prenosi The New York Times.

Klasični mit iz ženske perpspektive

Skulptura Meduze, koja u jednoj ruci drži mač, a u drugoj glavu mitološkog junaka Perzeja, nastala je još 2008. godine nakon što je Giarbati proučavao djelo umjetnika iz 16. stoljeća izliveno u bronci. Radi se također o skulpturi koja u ovom slučaju predstavlja tradicionalnu verziju antičkog mita o Perzeju i Meduzi gdje Perzej drži odrubljenu Meduzinu glavu, a djelo je Benvenuta Cellinia, talijanskog kovača i umjetnika. Giarbati je rekao da je njegova skulptura odgovor na Cellinijevo djelo, ali da u vrijeme stvaranja svoje skulpture nije imao na umu širu društvenu poruku koja bi reinterpretacijom tog stoljećima starog mita mogla biti poslana, već da je jednostavno bio znatiželjan istražiti priču iz perspektive ženskog lika. https://www.instagram.com/p/B8pxG6yAfR1/

Kritike na društvenim mrežama

Međutim, 2018. godine fotografija skulpture "Meduza s glavom Perzeja" proširila se društvenim mrežama praćena upravo referiranjem na borbu protiv seksualnog nasilja nad ženama. "Rekao bih da sam počašćen što je skulptura izabrana kao simbol", rekao je Giarbati te dodao da je mu je taj rad pomogao shvatiti da je i on osobno dijelom produkt patrijarhalnog društva. Ipak, prenosi The New York Times, nakon postavljanja skulpture nisu izostale niti kritike. Brojni komentatori na društvenim mrežama, kao i pojedine aktivistice za ženska prava, komentirali su da je za simbol pokreta borbe protiv seksualnog nasilja nad ženama neprikladno preuzet rad muškarca. Pozornost mnogih privukla je i estetska izvedba lika Meduze koja je u originalnoj verziji mita opisivana kao čudovište dok je Giarbatijeva skulptura primjer ideala ljepote iz klasičnog razdoblja.

Mit o Meduzi

Mit o Meduzi poznati je iz Ovidijevih Metamorfoza. Meduza je bila jedna od tri Gorgone koje su predstavljale opasnost i za smrtnike i za bogove. Prema priči, Meduza je prvotno bila žena izuzetno lijepe kose u koju se zaljubio bog mora Posejdon. Postoji nekoliko verzija mita, a prema jednoj interpretaciji Posejdon je silovao Meduzu koju je nakon toga ljubomorna božica Atena preobrazila u nakazu tako što je pretvorila njezinu kosu u zmije. Meduzin pogled pretvarao je u kamen svakog smrtnika koji bi se usudio pogledati ju u oči. Perzej, jedan od najslavnijih junaka grčke mitologije ubio je Meduzu uz pomoć božice Atene i boga Hermesa tako što joj je odsjekao glavu koju je zatim koristio kao oružje i trofej.
20. travanj 2024 07:55