Foto: Pexels

Akustična gitara Martin D-18E koju je svirao Kurt Cobain na koncertu iz serije “MTV Unplugged” prodana je za rekordnih 6.010.000 dolara, objavila je aukcijska kuća Julien”s Auctions, koja je organizirala dvodnevnu aukciju “Music Icons”. Dosadašnji rekord za gitaru prodanu na dražbi držala je gitara Davida Gilmoura iz grupe Pink Floyd, koja je prodana za gotovo četiri milijuna dolara.

Na prodaji su, osim gitare koju je Cobain svirao pet mjeseci prije svoje smrti, bili i vintage kutija s ljubičastom podstavom u čijem je pretincu Cobain navodno držao heroin i instrumenti grupe Nirvana poput “Fender Strat” koju je Cobain nosio na turneji “In Utero”. U ponudi je bila i srebrna košulja koju je nosio na snimanju spota “Heart-Shaped Box”. Prošle godine je ista aukcijska kuća prodala pulover frontmena Nirvane za 334.000 dolara, piše Rolling Stone. Upravo je taj pulover nosio za vrijeme “MTV Unplugged” koncerta dok je svirao gitaru prodanu za šest milijuna dolara.

Akustični nastup Nirvane te večeri stvorio je jedan od najboljih live albuma svih vremena, “MTV Unplugged in New York”. Godine 1996. album je osvojio Grammyja za najbolji album alternativne glazbe.

Popularni rock ‘n’ roll bend Nirvana, na čelu s Cobainom, postao je glas generacije svojom pobunom protiv glazbene industrije i komercijalizacije rocka. Nirvana se našla u Rock and Roll kući slavnih u travnju 2014. godine, a po svim statistikama jedan je od najprodavanijih i najutjecajnijih sastava svih vremena.