Foto: Pexels

Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja u svibnju ove godine posječeno je 1180 četvornih kilometara prašume u Amazoniji. Riječ je o površini koja je približno jednaka ukupnoj površini grada Hong Konga, prenosi portal Phys.

Kišne šume poput Amazonije apsorbiraju velike količine stakleničkih plinova čime stabiliziraju klimu, a posljedice uništenja Amazonije najvidljivije su tijekom sušnijeg razdoblja, od svibnja do listopada, prenosi Reuters. Iako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro istaknuo da mu je u cilju dokinuti krčenje šuma do 2030. godine, mnogi ekolozi smatraju da je Bolsonarova vlada neuka te da u mnogim slučajevima ide protivno svom cilju i sabotira mjere zaštite okoliša. Jedan od razloga za sumnju u Bolsonarovu vladu jest to da je svibanj već treći mjesec u kojemu se obaraju rekordi u krčenju šuma.

Iz Greenpeacea su istaknuli da je Bolsonarov potez da prepusti Amazoniju na istraživanje rudarskim, energetskim i agrobiznis tvrtkama, konačni udarac za najveću prašumu. Također, brazilski Greenpeace upozorio je da je Amazonija kao jedan od najvećih svjetskih rezervata bioraznolikosti svakoga dana izložena rizicima. Na svojoj internetskoj stranici istaknuli su da se svake minute u Amazonskoj prašumi posiječe više od 1000 stabala, što bi moglo dovesti do uništenja čitave šumske građe. Zaustavljanjem krčenja najveće tropske šume sprječava se rizik od klimatskih promjena.