Foto: Antonija Grbavac

Nekoliko fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prijavilo je slučajeve seksualnog uznemiravanja, a jučer se oglasio rektor Sveučilišta Damir Boras i poručio da je Sveučilište mjesto nulte tolerancije na bilo koji oblik zlostavljanja, prenosi Hina.

Na Facebook stranici “Nisam tražila” već danima stižu tisuće anonimnih prijava za spolno uznemiravanje i zlostavljanje na fakultetima diljem regije, među kojima se nalaze i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Tako su prijavljeni slučajevi na Akademiji dramske umjetnosti, Akademiji likovnih umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Veterinarskom fakultetu.

Nema službenih obavijesti

U ime Uprave Sveučilišta u Zagrebu rektor Boras oštro je osudio svaki oblik zlostavljanja i istaknuo da će svi oni koji su spremni prijaviti doživljenu traumu imati snažnu potporu i zaštitu.

Način prijave zlostavljanja ili sumnje na zlostavljanje utvrđen je odredbama Etičkog kodeksa Sveučilišta. Opisano je da postupak pred etičkim povjerenstvom fakulteti pokreću zahtjevom za davanje mišljenja o sukladnosti određenoga djelovanja ili ponašanja s načelima i pravilima Etičkog kodeksa.

Rektor Boras izvijestio je i o tome da Sveučilište za sad nije zaprimilo nikakve službene obavijesti o bilo kakvim događajima niti statusu članova akademske zajednice u vezi s postupanjem državnih tijela, piše Hina. Neke od sastavnica već su poduzele interne korake, a dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin najavila je da će ovaj tjedan uputiti prijave DORH-u.

Dekanica Perković Gamulin napomenula je da su se prijave trebale inicirati i prije, no da je za to potrebna izvjesna razina zrelosti društva, atmosfera u kojoj će žrtva moći prevladati sram i strah, ne samo od zlostavljača, nego i od osude okoline i progovoriti o svom iskustvu.

‘Nisam ni pomišljao da to postoji…’

Podršku studentima izrazili su i predstavnici Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu koji su također oštro osudili sve oblike seksualnog nasilja. Pozvali su sve studentice i studente da sve slučajeve bilo kakvog oblika zlostavljanja i nasilja ili saznanja o tome, prijave nadležnim institucijama, upravama fakulteta ili Studentskom Zboru.

“Studentski će zbor, a uvjeren sam i samo Sveučilište, pomoći studentima na bilo koji način i što god im bilo potrebno. Jamčimo diskreciju prijavitelja i traženje pravde. Ovim putem i pozivamo sve studente, koji su imali takva iskustva, da nam se jave i zatraže pomoć u bilo kojem obliku”, rekao nam je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Iako trenutno nemaju informacija o daljnjim postupcima rektorata i samog Sveučilišta, Zbor će ustrajati u apeliranju na odgovaranje prijavljenih za počinjena zlodjela.

“Osobno nisam bio upoznat sa slučajevima zlostavljanja niti sam pomišljao da tako nešto postoji na našem Sveučilištu. Sada kada su se krenule otkrivati sve gadosti koje su se tajile svih ovih godina, trebamo drakonski kazniti počinitelje tako da više nikome ne padne na pamet učiniti nešto slično”, poručio je Mioković.

Mioković je dodao da se studenti, sa zajamčenom diskrecijom i maksimalnom angažiranošću u istjerivanju pravde i prokazivanju počinitelja, mogu javiti njemu osobno ili na službeni mail Zbora, studentski.zbor@gmail.com.

“Vjerujemo da si zajedno možemo pomoći i ne dopustiti da se ovakve pojave ikada više dogode u akademskoj zajednici i hrvatskom društvu”, dodao je predsjednik Studentskog zbora.