StoryEditor

REKTOROVA NAGRADA Dva vrijedna priznanja odlaze u ruke studenata FPZG-a

Ukupno je dodijeljeno 186 nagrada u pet kategorija

Autor:
Global.
24/09/2021 u 16:57 h
<p>TVS u Banovini<br />
TVS u BanoviniYOUTUBE SCREENSHOT
Sveučilište u Zagrebu danas je objavilo rezultate natječaja za Rektorovu nagradu za proteklu akademsku godinu. Među 186 nagrađenih radova nalaze se i dva rada s Fakulteta političkih znanosti.

Načele temu o kojoj se malo govori

Prvi od nagrađenih radova s FPZG-a je "Radikalizacija mladih u Hrvatskoj" koji su, u sklopu kolegija Novinarstvo u međumedijskom okruženju, za portal NovinarZ.online izradile studentice Ana Pleše i Lucija Ptičar, pod mentorstvom prof.dr.sc. Tene Perišin i predavača Igora Weidlicha. Lucija Ptičar sretna je što je primila ovu nagradu te ističe da joj je na početku projekta bilo teško jer se o temi radikalizacije u Hrvatskoj uopće ne govori pa je nema ni u stručnoj literaturi. "Vlastitim istraživanjem i razgovorom s vrhunskim stručnjacima u Hrvatskoj željele smo saznati na koji se način može prevenirati radikalizacija, s posebnim naglaskom na obrazovni sustav. Ono što sada mogu zaključiti jest da država ne ulaže dovoljno u mentalno zdravlje mladih te da bi se država i društvo što prije trebali usredotočiti na mlade koji su prepušteni sebi samima", ističe Lucija. Lucija i Ana nadaju se da će ovo istraživanje biti poticaj i za druga istraživanja na tu temu, a njihova mentorica, profesorica Tena Perišin, objašnjava da su studentice "u nemogućim uvjetima radile i online panel diskusiju sa zanimljivim sugovornicima". Dodaje da su Ana i Lucija dale novi pogled na temu radikalizacije koja je vrlo važna tema u Hrvatskoj, u kojoj se društvo neprestano raslojava.

Studenti zahvalni na novinarskom iskustvu

Drugi nagrađeni rad je specijalna emisija Televizije Student posvećena potresom pogođenim područjima. U snimanju emisije sudjelovalo je 17 studenata u sklopu kolegija "Oblici televizijskog izražavanja". Studentica Kristina Ćurćić kaže da je cijela ekipa studenata oduševljena dobivenom nagradom. "Nakon što smo završili sa snimanjem na Banovini, svi smo pričali koliko smo zahvalni na novinarskom iskustvu koje smo tamo dobili i što smo stupili u kontakt s ljudima koji su prošli kroz tu tešku situaciju", kaže Kristina i ističe da su svi studenti imali prilike iz prve ruke dobiti sliku pravog novinarskog posla. https://www.youtube.com/watch?v=Vhjuc7Gk1u0 Perišin ističe da je ideja za emisiju Televizije Student o potresom pogođenim područjima došla u suradnji s kolegicom Petrom Kovačević. "Grupa studenata s jednog kolegija podijelila se u nekoliko ekipa i oni su samostalno napravili prave priče iz Petrinje, Gline i Siska te smo kasnije sve te montirane priče spojili u jednu specijalnu emisiju koja se emitirala na HRT-u", objašnjava profesorica Perišin i dodaje da se oba nagrađena rada temelje na angažmanu i trudu studenata.
25. travanj 2024 16:35