StoryEditor

REZULTATI ISTRAŽIVANJA Hrvatska među pet zemalja s iznimnom kvalitetom vode za kupanje

Hrvatska već godinama provodi istraživanja o kakvoći vode za kupanje, a od 2010. godine dobrovoljno izvještava Europsku Komisiju o kvaliteti vode na području države
Autor:
Tekst: Ela Šeremet
11/06/2020 u 13:10 h
Kupanje, more
Kupanje, morePIXABAY
Hrvatska obala svake je godine sve posjećenija, a jedan od razloga je i iznimna kvaliteta vode Jadranskog mora. O tome svjedoči i istraživanje koje je provela Europska agencija za okoliš (EEA) u suradnji s Europskom komisijom. U istraživanju se Hrvatska zajedno s još pet europskih zemalja, Grčkom, Ciprom, Maltom i Austrijom nalazi na samom vrhu po kvaliteti vode za kupanje.

Morska voda čišća

Naime, Hrvatska već godinama provodi istraživanja o kakvoći vode za kupanje, a od 2010. godine dobrovoljno izvještava Europsku Komisiju o kvaliteti vode na području države, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Istraživanje koje je provela EEA-a prošle godine obuhvatilo je 22.295 kupališta diljem Europske unije, ali i Ujedinjenog Kraljevstva, Albanije i Švicarske, a samo njih 1,3 posto ocijenjeno je kao loše. No, čak 85 posto kupališta procijenjeno je kao "izvrsno", čime zadovoljavaju najstrože kriterije Europske unije za kvalitetu vode. Foto: Pixabay Također, naglašeno je da je kvaliteta vode na kupalištima na obalama mora uglavnom bolja nego u unutrašnjim vodama.

Važnost praćenja čistoće

Za određivanje kvalitete vode za kupanje provjerava se prisutnost bakterija roda Enterococcus te bakterije Escherichia coli. Fekalne bakterije u vodi velik su rizik za zdravlje ljudi te mogu izazvati bolesti. S obzirom na prisutnost fekalnih bakterija, raspon kvalitete vode mjeri se u ocjenama "izvrsna", "dobra", "zadovoljavajuća" i "loša". Ako je voda ocijenjena kao loša, države članice Europske unije dužne su o tome obavijestiti javnost te poduzeti određene mjere poput zabrane kupanja. Izvršni direktor EEA-e, Hans Bruyninckx, rekao je da redovito praćenje i ocjena vode za kupanje neophodno da bi se zadržala visoka kvaliteta vode diljem Europe. Kvaliteta voda za kupanje u Europi uvelike je porasla od osnutka Direktive o vodi za kupanje koju je Europski parlament i Vijeće Europske unije izglasalo 2006. godine. Europska komisija još je u svibnju ove godine izdala popis mjera koje se moraju poštivati na kupalištima, a tiču se fizičkog distanciranja zbog epidemije koronavirusa. Posjetiteljima se preporučuje da se prije odlaska na kupališta informiraju o najnovijim sigurnosnim mjerama.
25. travanj 2024 19:36