Foto: Pixabay

Oxford University Press nije uspio odabrati riječ 2020. godine. U svojoj objavi navode da je engleski jezik u ovoj godini pretrpio dosta promjena dok se pokušavao prilagoditi novostima i događajima koji su uslijedili. Umjesto jedne riječi, objavili su jezično izvješće “Riječi godine bez presedana“.

Požari u Australiji obilježili su siječanj pa se zbog toga na popisu našla riječ bush fires. Nju slijedi acquittal, a označava oslobađajuću presudu koja se upotrebljavala tijekom veljače zbog problema u Kongresu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, piše CNN.

Pojavom koronavirusa nastale su brojne nove riječi. Na popisu Oxford University Pressa našle su se i lockdown te circuit breaker koje označavaju različite razine zatvaranja, ali i shelter-in-place što označava službenu odredbu kojom se ljudima savjetuje ostanak kod kuće tijekom izvanrednih situacija. Riječju remote, ili remotely, želi se osvijestiti provođenje vremena bez fizičkog kontakta, ali i unmute što se upotrebljava kada netko ponovno treba uključiti zvuk ili uređaj.

Najnovijom riječi smatra se i mail-in zbog američkih izbornih glasačkih listića koji su se slali poštom.

“Tim s Oxforda identificirao je stotine novih riječi i navika kako je godina odmicala, od kojih bi deseci u bilo koje drugo vrijeme mogle biti Riječ godine. I bez presedana je i pomalo ironično – u godini koja nas je ostavila bez teksta, 2020. je ispunjena novim riječima za razliku od bilo koje druge”, rekao je Casper Grathwohl, predsjednik u Oxford Languages koji se nikada nije susreo s godinom koja je dala toliko novih riječi.

Riječ godine za 2019. bila je climate emergency što se može prevesti kao klimatski hitni slučaj te toxic kao otrovno u 2018. Riječ 2015. godine bila je emoji.