Foto: Pexels

Jedna od propisanih epidemioloških mjera nalaže da se razredne skupine ne bi trebale miješati i da učenici ne bi trebali mijenjati učionice, što je predstavilo problem za učenike koji ne pohađaju vjeronauk.

U nekim školama taj problem “riješili” su tako da su učenike zadržali na nastavi vjeronauka, unatoč tome što oni na njoj ne bi trebali biti prisutni. Nezadovoljni roditelji, ogorčeni ovom odlukom, pokrenuli su peticiju te su pozvali Ministra da učini nešto po tom pitanju.

“Upravo je započela nova školska godina s novim mjerama kojima su se škole prilagodile. Sve se rješava! Maske, temperature, strelice, nemiješanje razreda itd. Međutim, ne rješava se problem djece koja ne idu na vjeronauk pa roditelji svjedoče kako im se u školama ‘preporučuje’ da djeca ostanu u razredu na satu vjeronauka. Zamislite, cijeli svijet se pandemiji prilagodio na različite načine u različitim segmentima, ali za djecu koja u Hrvatskoj ne idu na vjeronauk jedino rješenje je da ipak idu, makar neformalno. Poštovani ministre, ne može”, poručili su roditelji.

Zahtijevaju da škole smisle drugi način za zbrinjavanje djece tijekom održavanja nastave vjeronauka.

“Da se za školsku godinu 2021./22. izborni predmet vjeronauk u raspored nastavnih sati smjesti na početku ili na kraju nastave, odnosno da se djeci ponudi još jedan izborni predmet koji bi pohađala u vrijeme dok se održava nastava vjeronauka. Primjerice, još jedan sat likovne ili glazbene kulture, predmeta koji su sramotno svedeni na jedan sat tjedno. Ili domaćinstvo, tehnička kultura, robotika i drugo”, predložili su.