Foto: Pexels

U godini dana, od početka pandemije koronavirusa, učenici su prosječno izgubili 74 dana nastave što je gotovo trećina školske godine, upozorila je organizacija Save the Children. Najviše su pogođena djeca iz najsiromašnijih krajeva, a i nejednakosti su se produbile.

Zabrinjavajući rezultati

U podacima istraživanja u kojem su se analizirale 194 države i regije zabilježeno je da su djeca Latinske Amerike, Kariba i Južne Azije propustila gotovo tri puta više obrazovanja, nego djeca zapadne Europe. To čini omjer od 110 naprema 38 dana. Inger Ashing, izvršna direktorica organizacije Save the Children, napomenula je da “gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije, stotine milijuna djece i dalje ne ide u školu“. Zbog zatvaranja škola i strogih epidemioloških mjera, od 11. ožujka prošle godine, obrazovanje 91 posto učenika bilo je poremećeno, a nastava se nije provodila u učionicama, objavio je UNICEF.

“Nastava se odvijala preko Teamsa, a nekada bi sa svim obvezama završio tek u 22 sata“, prisjeća se online školovanja Sandra Čičić, majka petašića iz Splita.

Iz organizacije Save the Children smatraju da je “novo normalno” učenje, uglavnom na daljinu, dovelo do povećanja jaza između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar granica države. Naime, sve se više naglašavala podjela između imućnijih i siromašnijih obitelji, obitelji iz gradova i sela te djece izbjeglica i onih s invaliditetom.

U bogatijim zemljama došlo je do velikih razlika u pristupu učenju. Primjerice, u početku pandemije u Sjedinjenim Američkim Državama više od 15 milijuna učenika nije imalo odgovarajući pristup internetu.

Loša ocjena zbog lošeg interneta

“Iako su od škole dobili tablete, internet je predstavljao problem. Nekada bi usred ispita izgubio internet i zbog toga dobio lošu ocjenu“, prisjeća se Sandra. No ipak, kako tvrdi majka osnovnoškolca, učitelji su imali razumijevanja kada bi im se poslao mail. Save the Children upozorio je da se djeci treba osigurati povratak u klupe na siguran način uz cjepivo i nadu za bolje sutra.

“Moramo prepoznati da će djeci trebati podrška kada se vrate u školu. Život u pandemiji mnoge je učinio anksioznima i oduzeo im priliku da se igraju s prijateljima, a mnogi će možda osjećati i pritisak da nadoknade izgubljeno obrazovanje”, napomenuli su iz agencije. Dodali su da svako dijete treba imati šansu raditi na način koji mu odgovara. Profesorica povijesti i likovne umjetnosti iz dvije splitske gimnazije, Lada Puljek, upozorila je da je nastava u razredu nemjerljiva s onom virtualnom.

“Ne može se to usporediti, izgubljeno je puno toga, ali napredak je ipak napravljen s obzirom na prošlu godinu”, priznala je profesorica. Njezinim učenicima nedostajalo je predavanje u učionicama i druženje s prijateljima. Sandra Čičić objasnila je da se uz lošije ocijene i rupe u znanju odraz pandemije vidi i na psihičkom stanju učenika.

“Nisu se družili, nisu mogli ići na treninge, nije bilo nikakvog međusobnog kontakta. Sve se svelo na komunikaciju putem mobitela i PlayStationa”, priznala je Sandra.