Foto: Pexels

U dogovoru sa Studentskim centrom Varaždin Sveučilišta u Zagrebu te studentskim zborom, varaždinski studenti su za nabavu potrebne medicinske opreme varaždinskoj općoj bolnici donirali 100.000 kuna, stoji na službenoj stranici zagrebačkog Sveučilišta.

Studenti su se tom gestom odrekli dijela naknade koju su prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova mogli zadržati za sebe. Radi se o 0,5 posto naknade na neto zarade studenata preko Student servisa. Taj iznos trebao se koristiti u svrhu financiranja kulturnih, sportskih, znanstvenih i edukacijskih aktivnosti koje su isključivo namijenjene studentima. Umjesto toga, novce su namijenili za kupnju aparata i uređaja koji su u vrijeme pandemije bolnici najpotrebniji.

Osim toga, Studentski centar osigurao je besplatan smještaj i prehranu medicinskim sestrama koje se trenutno nalaze na raspolaganju varaždinskoj bolnici. Neke od njih su radi suzbijanja pandemije mobilizirane iz drugih gradova Hrvatske. Ova velikodušna reakcija studenata u Varaždinu odgovor je na pisanu molbu ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića te načelnika Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Roberta Vugrina.

Iz Studentskog centra poručuju da se prvobitno trebao nabaviti samo respirator, no ova oprema koju će si sada moći priuštiti, koristit će i za potrebe edukacije studenata sestrinstva koji ga pohađaju u sklopu Sveučilišta Sjever.