Foto: Pexels

U Danskoj je postrožen zakon o silovanju po kojem se od prošlog četvrtka silovanjem smatra svaki spolni odnos bez pristanka, prenosi The Guardian. Prije donošenja ove odluke, žrtva je trebala imati dokaz nasilja, prijetnje ili dokaz kako nije bila u mogućnosti spriječiti napad da bi došlo do optužnice.

“Sada je jasno da ako obje strane ne pristanu na seks, onda je riječ o silovanju”, izjavio je danski ministar pravosuđa Nick Haekkerup.

Novom odlukom Danska je postala 12. država u Europi koja je usvojila prijedlog o zakonu silovanja na temelju pristanka, a takvu odluku pozdravile su udruge ženskih prava koje smatraju da je pravosudni sustav u prošlosti zakazao kod zaštite žrtvi seksualnog nasilja, ali i brojni političari koji se ranije nisu slagali s ovakvim prijedlogom.

Ministarstvo pravosuđa također je najavilo uvođenje telefonske linije za žrtve napada te ažuriranje kurikuluma spolnog odgoja u osnovnim i srednjim školama, piše The New York Times.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, u Danskoj se godišnje dogodi 11.400 slučajeva silovanja od čega se tek nešto više od 1600 prijavi policiji, a razriješi tek oko 300.