Foto: Pixabay

Od ovog tjedna u Kaliforniji osobama koje posjeduju telefone s Android operacijskim sustavom Google je omogućio detektiranje potencijalnih potresa pomoću sustava “ShakeAlert”, prenosi Hina.

Google je u suradnji s američkim Geološkim zavodom omogućio korištenje stotine seizmometara iz Kalifornije, a korisnicima se signali aktiviraju putem Android sustava te ih se tako upozorava o mogućim potresima.

Glavni softverski inženjer, Marc Stogaitis, naglašava da Android sustav pravovremeno šalje informacije. Objašnjava da su pametni telefoni opremljeni akcelerometrom koji korisnicima omogućuje praćenje koraka te je tako moguće pratiti i podrhtavanje tla. 

Zbog opreme koju nude pametni telefoni te malih seizmometara koji su dostupni u njima, u budućnosti će biti omogućena globalna mreža koja će većini svijeta prenositi detekciju potresa. Signal koji šalju Android telefoni omogućit će brzu reakciju podatkovnog centra koji će moći dalje obraditi sve podatke i ukazati radi li se o potresu ili ne.

Mreža seizmometara u Kaliforniji omogućuju ovakvu razvijenu tehnologiju, a proširenje sustava na mnoge druge lokacije očekuje se u budućnosti.