Foto: Pixabay

Zbirka drama, u kojoj su okupljena gotovo sva djela engleskog renesansnog književnika Williama Shakespearea, prodana je na aukciji za 9,97 milijuna dolara, objavila je aukcijska kuća Christies.

Taj iznos upisao je ovu zbirku u povijest kao jednu od najskuplje prodanih knjiga. Zbirku je na aukciju ponudilo privatno sveučilište Mills College, a kupac je američki kolekcionar rijetkih knjiga i fotografija Stephan Loewentheil. Primjerak zbirke ponuđen na aukciji zapravo je jedna od šest kopija koje se nalazila u privatnom vlasništvu, prenosi The British Library.

“Čast mi je kupiti jednu od samo nekoliko cjelovitih primjeraka ove antologijske zbirke”, ističe Loewentheil.

“Komedije, historije i tragedije” jedna je od najvažnijih zbirki u povijesti književnosti, a iz Christiesa navode da je postavila rekord kao najskuplje prodano književno djelo ove aukcijske kuće.

Shakespeare je napisao 37 drama od kojih su gotovo sve ušle u sadržaj ove posthumno objavljene zbirke. Ono što doista čini ovu zbirku toliko važnom činjenica je da bi 18 drama, koje nisu tiskane za vrijeme Shakespearovog života, možda bile zauvijek izgubljene da sedam godina nakon smrti slavnog autora nisu ušle u sastav ove kompilirane zbirke.

Već sama naslovna stranica od velike je važnosti za povijesna istraživanja jer se na njoj nalazi portret Williama Shakespearea, za kojeg se smatra da je jedan od tek dva takva portreta koji bi doista mogli biti autentični. Portret je ugravirao Martin Droeshout, a najvjerojatnije je nastao prema opisima koje su autoru ponudili suvremenici i bliski suradnici poznatog književnika. Procjenjuje se da je tiskano oko 750 kopija prve zbirke, a do danas ih je preživjelo 233.