Foto: Pixabay

TikTok otvara Europski centar za transparentnost i odgovornost sa sjedištem u Irskoj, po uzoru na američki Centar koji je pokrenut prošlog ljeta, stoji na službenoj TikTok stranici.

“S više od 100 milijuna ljudi širom Europe aktivnih na TikToku svakog mjeseca, naši timovi usredotočeni su na održavanje njihovog povjerenja, povjerenja kreatora politike i šire javnosti”, rekao je Cormac Keenan, TikTokov voditelj odjela Povjerenje i sigurnost.

Važna uloga koju uspostavljanje Centra u Europi ima je pomoći ljudima da bolje razumiju način na koji TikTok funkcionira, a kako su istaknuli, za to je “presudno biti otvoren prema onome što se događa iza kulisa”. Centar će od otvaranja u lipnju zbog pandemije raditi virtualno, no dugoročniji plan je omogućiti raznim stručnjacima da izravno promatraju kako timovi u TikToku obavljaju posao vezan uz osiguranje podataka i privatnosti tvrtke i zajednice.

Stručnjaci će imati priliku upoznati i istraživati kako TikTok koristiti tehnologiju s ciljem zaštite zajednice, kako pronalaze potencijalna kršenja pravila, kako donose odluke o sadržaju prema predviđenim pravilima te kako se sadržaj dopušten na platformi poklapa s njihovim vrijednostima. Također, moći će pružiti povratne informacije koji će se koristiti za uvođenje novih značajki. Po pitanju sigurnosti i zabrinutosti, u Sjedinjenim Američkim Državama fokus se stavlja na rizik od cenzure i sigurnost korisničkih podataka, dok se u Europi više uključuju pitanja zaštite djece i privatnosti njihovih podataka, prenosi TechCrunch.

Niz je situacija koje su pokazale da je nužno pojačano brinuti o sigurnosti korisnika, a jedan od primjera je smrt djevojčice u Italiji, koja je sudjelovala u popularnom izazovu na TikToku. Nakon smrtnog ishoda, talijanski regulator za zaštitu podataka naredio je TikToku da blokira račune korisnika čiju dob ne može potvrditi, zbog čega je TikTok odlučio dodatno provjeriti starost svih korisnika na svojoj platformi u Italiji.