Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Sindikat Preporod ponovno je pozvao premjera Andreja Plenkovića da povuče odluku da se učenici nižih razreda mogu vratiti u svoje škole, prenosi HINA.

U svom priopćenju Sindikat, odnosno njegov predsjednik Željko Stipić koji je priopćenje potpisao, ističe kako je takva odluka neodgovorna i opasna jer se njome ugrožava zdravlje ne samo djece, već i njihovih roditelja, ukućana i učitelja. Podsjetimo, djeca ne spadaju u skupinu značajnije ugroženih koronavirusom, ali mogu biti njegovi prenositelji.

Stipić je prošli tjedan u emisiji RTL Direkt rekao da se vraćanjem u škole djecu izlaže nepotrebnom stresu jer će ovo biti već treći novi način učenja tijekom samo jedne školske godine – nakon cirkularne i nastave na daljinu. Osim toga, zabrinut je da će se učitelji preopteretiti.

U Sindikatu su zabrinuti i da će učitelji biti preopterećeni

“Mješoviti model ipak pretpostavlja samo jednog učitelja ili učiteljicu koji će nakon odrađena četiri sata u školi, morati putovati sat, dva da bi uopće došli doma, a nakon toga će ostatak dana rješavati sve probleme s učenicima i roditeljima one većine razreda koja se nije vratila”, nezadovoljan je predsjednik Sindikata.

U istoj je emisiji gostovao pomoćnik ministrice obrazovanja Marko Košiček koji je istaknuo da nijedna škola nije rekla da će imati problema s nabavkom higijenskih potrepština, zbog čega vjeruje da će sve biti spremno za povratak djece.

“Sada, kada se sve veći broj roditelja vraća na svoja radna mjesta, više nemamo roditelje koji mogu pomoći najmlađim ukućanima u svladavanju nastave na daljinu”, naglasio je Košiček koji je gledateljima predstavio drugu stranu u ovom pitanju.

U priopćenju Sindikat je podsjetio da se za povlačenje odluke zalažu i roditelji koji su potpisali njihovu online peticiju koja je pokrenuta 4. svibnja. Prema podacima s njihove stranice, prikupljeno je gotovo 3900 potpisa, a javnost će o konačnom broju biti obaviještena danas, kada će zahtjev službeno predati Nacionalnom stožeru.

U obrazloženju njezina pokretanja Sindikat je dodao i da “roditelji ne raspolažu svim nužnim informacijama potrebnim za odgovorno donošenje odluke o slanju djeteta u školu”.