Foto: Pixabay

Sjeverna Koreja potvrdila je izbijanje prvog slučaja korone, izvijestila je o tome u četvrtak državna televizija (KCTV). Kim Jong Un sazvao je hitnu sjednicu vlade na kojoj je usuglašeno zatvaranje zemlje, a u obraćanju javnosti se prvi put pojavio s maskom na licu.

“Došlo je do najveće hitne situacije u zemlji uslijed pojave pukotine u našoj karantenskoj fronti, koju smo tijekom protekle dvije godine i tri mjeseca od veljače 2020. uspješno štitili”, riječi su upućene s državne televizije sjevernokorejskom narodu, prenosi HINA.

“Karantensku frontu” štitili su rigoroznim mjerama i izolacijom zemlje. Granice su u potpunosti zatvorili što je nanijelo velike štete, ionako nestabilnoj ekonomiji ove komunističke zemlje. Početkom ove godine ublažili su mjere. Djelomično su se trgovinski i prometno otvorili tradicionalnom savezniku Kini, prenosi AP.

Na situaciju u Sjevernoj Koreji i opasnosti od kršenja ljudskih prava upozorio je ranije ove godine Tomas Ojea Quintana, nezavisni istražitelj Ujedinjenih naroda za tu zemlju. Upozorio je da se narod Sjeverne Koreje suočava s nestašicom hrane te da su najugroženiji djeca i stariji, prenosi AP.