Foto: Pixabay

Plesna predstava “Skupa” autorice Petre Hrašćanec premijerno se prikazuje danas i sutra u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

“Predstava propituje što znači zajedništvo na sceni, odnosno na koji način gradimo i dijelimo nešto u mnoštvu”, rekla je za Global plesna umjetnica Petra Hrašćanec koja smatra da ples u kojem se svi jednako kreću spada u sportsku disciplinu jer biti zajedno ne znači biti isti nego biti u nekoj vrsti kompromisa i “to je ono što ovaj projekt propituje od same forme na sceni do na koji način se zapravo sudionici nadopunjuju”. Hrašćanec dodaje da je ovo jedan od projekata koji ove godine radi u sklopu umjetničke organizacije 21:21.

Od učiteljice do kolegice

Plesačice Ema Crnić i Viktoria Bubalo projektu su se pridružile na poziv autorice te se slažu da je veliki izazov i zadovoljstvo surađivati na ovom projektu i stajati uz bok kolegicama Lari Frgačić, Tessi Ljubić, Ariani Prpić, Uni Štalcar Furač i Tei Maršanić kao zamjeni.

“Ove su mi izvrsne plesačice bile u jednom trenutku studentice i imam stvarno visoko mišljenje o njima, užasno mi je drago da ih mogu gledati kako stvaraju svoje izvođačko autorstvo unutar projekta koji je naša produkcija omogućila”, kazala je autorica Petra Hrašćanec.

Prilikom nastupa gledatelji će se morati pridržavati pravila socijalne distance, no autorica je istaknula da ista pravila nisu moguća među plesačicama.

“Cijeli rizik ovog projekta stavljen je od samog početka. Ne možemo se izolirati jedni od drugih”, rekla je Hrašćanec, no dodala je da su predstavu pripremali izvan Zagreba po raznim prostorima, izolirani od svih.

“Jako sam zadovoljna projektom. Mislim da smo uspjeli u ovo vrijeme što smo imali nekako se naći zajedno na nekoj točki i s glazbenicima i sa scenografkinjom i kostimografkinjom”, prokomentirala je plesačica Viktoria Bubalo.

Koreografiju predstave osmislila je Petra Hrašćanec u suradnji s izvođačicama, dok su za glazbu zaslužni Alen i Nenad Sinkauz, za kostime i scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin i za osvjetljenje Marino Frankola. Predstavu producira Tena Bošnjaković, a plakat je dizajnirao umjetnik Danijel Žeželj. Cjelokupni projekt podržala je međunarodna mreža Pan-Adria.

Plesna scena u korona razdoblju

Petra Hrašćanec prokomentirala je teško stanje plesne scene tijekom pandemije koronavirusa.

“Jako je teško funkcioniralo, ne mogu ne izraziti neku vrstu gorčine”, rekla je plesačica i istaknula da profesionalne udruge nemaju budžet za ovakve nepredviđene situacije te da je mladim pripadnicima koji su tek završili akademiju bilo najteže.

“Bilo je ‘gadno’ sve do trenutka kad je ministarstvo reagiralo i otvorilo kategoriju za ljude koji su honorarci“, podsjetila je autorica i dodala da je suvremeni ples na honorarnoj razini zbog manjka resursa.

Objasnila je da je s postojećim budžetom nemoguće iznajmiti vlastiti prostor te se upravo zbog toga predstava “Skupa” održava u Zagrebačkom plesnom centru.

“Ovakvi projekti me podsjete da ima smisla to što radimo, da ima smisla da ti ljudi prođu kroz neku vrstu profesionalnog obrazovanja”, zaključila je plesačica.