Foto: Pexels

Globalna znanstvena studija ustanovila je da je 2020. godina na Zemlji bila najtiša u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters. Razlog tomu je utjecaj pandemije koronavirusa zbog koje je došlo do smanjenja ljudske aktivnosti, što je utjecalo na zemljinu koru.

Mjere ograničenja tijekom pandemije koronavirusa dovele su do 50 posto pada u ambijentalnoj buci, kojom seizmolozi opisuju buku do koje dolazi zbog mehanizacije tvornica i buke koju ljudi stvaraju dok putuju. Najveći utjecaj na smanjenje ambijentalne buke imalo je smanjenje broja autobusa i vlakova u prometu, a isto tako putovanja zrakoplovima nisu bila dopuštena te su tvornice bile zatvorene.

Grupa seizmologa iz 33 zemlje tišinu za vrijeme najvećeg zatvaranja tijekom pandemije uspoređuje s tišinom na Božić, koje je tradicionalno najtiše vrijeme godine. Niža razina buke na cijeloj zemlji dovela je i do manjih potresa na područjima gdje se inače oni ne pojavljuju. Znanstvenik Frederick Massin istaknuo je da manji potresi pomažu u boljem razumijevanju seizmičkih rizika te u procjenama većih potresa do kojih može doći u budućnosti.

Portal Zaštita okoliša prenosi da je pandemije imala pozitivan utjecaj na kvalitetu zraka zbog smanjenja prometa u urbanim sredinama te zbog smanjenja međudržavnih putovanja. Jedno od značajnih utjecaja pandemije jest smanjenje emisija stakleničkih plinova, što je veliki izazov današnjice.