Foto: YouTube screenshot

Umjetnička aplikacija Smartify započela je s novim načinom rada. Korisnicima je do kraja 2020. godine omogućila besplatno audiovizualno vodstvo po određenim muzejima i izložbama koje su, zbog pandemije koronavirusa, otkazane.

Kako se muzeji već neko vrijeme ne mogu posjećivati, aplikacija koja je poznavateljima umjetnosti poznata kao “Shazam umjetničkog svijeta”, prilagodila se novonastalim uvjetima i na ovaj način pružila podršku muzejima.

“U teškim vremenima koja su nas snašla sigurni smo da ljudi u umjetnosti traže utjehu, normalnost i inspiraciju, više nego ikada. Smatrali smo da je stoga nužno i dodatno im omogućiti pristup umjetnosti pa smo proširili svoju uslugu”, rekla je suosnivačica aplikacije Anna Lowe, a prenosi The Guardian.

Osnovna funkcija aplikacije je skeniranje i prepoznavanje umjetničkog djela, prepoznavanje imena autora i djela, godine nastanka te pozadinske priče pojedinog djela. Baza aplikacije do sad je narasla na dva milijuna digitaliziranih djela iz 120 muzeja i galerija diljem svijeta, a među njima nalaze se i čuveni Louvre u Parizu, Nacionalna galerija u Londonu, Rijksmuseum u Amsterdamu i MoMA u New Yorku.