StoryEditor

SNJEŽNA KRALJICA Vlhovoj pobjeda, utrku obilježili loši uvjeti

Filip Zubčić jedini je hrvatski skijaš koji je uspio nastupiti prije odgode utrke na Sljemenu

Autor:
Global.
08/01/2022 u 17:09 h
<p>Odgođena utrka na Sljemenu<br />
Preuzeto: 6.1.2022. Zagreb, Hrvatska<br />
Autor: Freepik</p>
Odgođena utrka na Sljemenu Preuzeto: 6.1.2022. Zagreb, Hrvatska Autor: Freepik
Slovačka skijašica Petra Vlhova po treći je put zaredom odnijela pobjedu na sljemenskoj utrci, dok je naša Leona Popović zauzela sedmo mjesto i time ostvarila najbolji rezultat karijere, pišu Sportske novosti. Muška se utrka zbog loših uvjeta na kraju morala odgoditi.

Rezultat karijere

Žensku je utrku otvorila Petra Vlhova koja je prvu vožnju odvozila bez većih pogrešaka i u cilj ušla s vremenom 55.99. Nakon nje su skijašice konstantno nizale velike zaostatke, a tek su Mikaela Shiffrin, Wendy Holdener i Anna Swenn Larsson uspjele imati zaostatke manje od jedne sekunde. Iako sama staza nije bila u kritičnom stanju, utrku je obilježio jak vjetar koji je raznosio lišće na stazu te su neki dijelovi podloge bili mekši što je dodatno otežalo stvari. Hrvatska je u prvoj vožnji imala tri predstavnice, Leonu Popović, Zrinku Ljutić i Andreu Komšić. Prva je na stazu sa startnim brojem 21 izašla Popović, koja je imala manjih problema u vožnji, no uspjela je ući u cilj kao 14. sa zaostatkom od 2,81 što joj je bilo i više nego dovoljno za ulazak u drugu vožnju u koju se ulazilo i sa zaostatcima većim od četiri sekunde. Ostale hrvatske skijašice nisu uspjele ući u drugu vožnju. Naša Leona Popović je u drugu vožnju krenula 17. po redu. Popović je imala problema na filteru te zbog toga u tom trenutku nije uspjela preuzeti vodstvo pa je u cilj ušla kao druga sa zaostatkom od 47 stotinki za tad vodećom Ali Nullmeyer. Nakon vožnje hrvatske skijašice utrka je nakratko prekinuta jer je prijetila opasnost da će jak vjetar odnijeti strunjaču u ciljnoj ravnini. U međuvremenu se na filteru stvorila i rupa na stazi koja je napravila probleme na ionako zahtjevnom dijelu staze pa je puno skijašica ovdje ili odustalo ili nagomilalo velik zaostatak, što je u jednom trenutku značilo da će Leona Popović po prvi put u karijeri ući u top deset i ostvariti rezultat karijere.

Muški slalom odgođen do daljnjeg

U srijedu se trebala održati slalomska utrka za skijaše, međutim odgođena je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. U četvrtak je staza bila u malo boljem stanju i spremna za utrku. No, nakon višestrukih prekida utrka je ipak odgođena do daljnjeg, prenose Sportske novosti. Prije konačne odgode 19 je skijaša uspjelo odraditi svoje vožnje, a među njima i naš Filip Zubčić, koji je jedini od hrvatskih skijaša uspio nastupati na Sljemenu. Filip Zubčić se pripremio i očekivao dobre rezultate, no, krenuo je preagresivno te je počinio pogrešku nakon par vrata i izletio sa staze. Greška ga je skupo koštala te je imao veliki zaostatak i završio zadnji u poretku. Unatoč pogrešci na početku staze, zadovoljan je vožnjom jer je fenomenalno odradio posljednju dionicu staze. Zubčić nema previše vremena za odmor jer ga već za vikend čeka utrka u njegovoj najjačoj disciplini, veleslalomu, u Adelbodenu.
24. travanj 2024 18:48