Foto: Unsplash

Reper Bad Bunny je najizvođeniji svjetski glazbenik 2020. godine s 8,3 milijarde streamova na Spotifyu. Njegov album “YHLQMDLG”, kojeg je objavio krajem veljače, najslušaniji je album ove godine.

Portorikanskog repera slijede Drake, J Baldvin, pokojni Juice Wrld te The Weeknd čija je pjesma “Blinding Lights” najpopularnija ovogodišnja pjesma s gotovo 1,6 milijuna streamova.

Billie Eilish ponijela je titulu najstreamanije umjetnice drugu godinu za redom. Slijede ju Taylor Swift i Ariana Grande te Dua Lipa i Halsey.

Zbog pandemije koronavirusa, Spotify je zabilježio i povećanje u slušanju starih hitova. Najslušaniji su bili Elvis Presley, Black Eyed Peas i drugi.

“Nostalgija je izuzetno moćna sila povezana s pamćenjem. Glazba, poput mirisa, jedna je od stvari s neposrednim pristupom tom izravnom, nostalgičnom sjećanju. Vrati vas na to mjesto. Na primjer, svatko se može sjetiti određene pjesme koju je slušao tijekom svog prvog poljupca”, kazao je David DiSalvo, prenosi Spotify.

Spofity je zabilježio i porast streama glazbe od kuće pomoću glazbenih popisa koje su korisnici ove aplikacije stvarali sami. Zabilježili su i porast kod glazbe izvođača crne rase koji se pripisuje Black Lives Matter pokretu.

U sklopu Spotify Wrappeda, sažetka godine ove popularne aplikacije, najviše korisnika između 18 i 24 godine je prvi put slušalo podcaste i to u ranim jutarnjim satima, između šesti i devet. Najpopularniji ove godine su The Joe Rogan Experience,TED Talks Daily, The Daily i The Michelle Obama Podcast.