Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Na vijest da će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić možda dobiti počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu nitko nije ostao ravnodušan. Doktorat bi, podsjetimo, trebao dobiti zbog izgradnje Muzičke akademije i na prijedlog Akademije, a  za tu odluku je glasalo 78 posto prisutnih na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu.

No, odluka još nije konačna, jer je donosi Povjerenstvo Sveučilišta. I dok su malobrojni gradonačelnika branili, ističući što je sve nastalo i izniklo za vrijeme njegovih šest mandata, drugi su, pak, zaključili da se radi o ulagivanju trenutno najmoćnijem čovjeku u gradu.

‘Ovo je ponižavanje Sveučilišta’

U svakom slučaju, one reakcije koje iskazuju negodovanje i bijes trenutno su u većini. Tako je hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković obećao odreći se  svoje prvostupničke diplome s Ekonomskog fakulteta. Kako je dodao, zagrebačka diploma je ionako zasjenjena onom iz londonske britanske škole, a uskoro će dobiti i onu s Oxforda.

Ništa manje drago nije ni samoj ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Izjavila je javno da ne želi takav odraz Sveučilišta i iza toga ne može stati. Damir Bakić, profesor na PMF-u i bivši član Senata rektorski protukandidat gostujući na N1 televiziji se nije libio riječi pa je rekao da je takva odluka, ustvari, poniženje ne samo Sveučilišta već i profesora i studenata.

Situaciju je za Večernji list komentirao i sam rektor Damir Boras. Sve to su neutemeljeni komentari, kazao je, podsjetivši sve da je odluka izglasana s tročetvrtinskom većinom Senata.

A sama Muzička akademija se također očitovala o svojim razlozima da se Bandiću da doktorat. Za N1 podsjetili su kako je na inicijativu Bandića 2003. kupljena zgrada Ferimporta u vrijednosti 30 milijuna kuna a naglasili su i druge njegove projekte poput one stipendiranja učenika i rekonstrukcije Francuskog paviljona u Studentskom centru. No, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu danas je predan zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Vijeća Akademije, jer se Vijeće navodno nije sastalo prije nego je dekan Dalibor Cikojević dao prijedlog Senatu.

Organizira se prosvjed

U ovom trenutku odluku podržava i Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik. Kako je rekao za N1 televiziju, zgradom u samom centru grada Muzička je akademija riješila stoljetni problem koji se bez njegove intervencije ne bi riješio. Stoga, dodao je, nema ništa protiv toga da se gradonačelniku dodijeli počasni doktorat.

Zbog svega ovog, idućeg je utorka u 17.30 organizan i prosvjed. Pod nazivom “Stop nasilju nad Sveučilištem! #sramimse”, pozivaju se svi doktorandi, studenti i profesori Sveučilišta da se suprostave ovom imenovanju. Iza događaja koji je pokrenut na Facebooku stoji Stjepan Perko, doktorand zagrebačkog Sveučilišta.