Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

“Krećemo u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta”, najavljeno je na Facebook stranici “School Strike 4 Climate Croatia”, koja stoji iza organizacije prosvjeda koji je na Europskom trgu u Zagrebu ovoga petka u 12.30 sati okupio gotovo tisuću učenika srednjih škola.

“Pakiram kofer mijenjam planetu”, “Ne postoji planet B”, “Vrijeme je sad”, “Fridays for future”, “Klima nam se klima”, “Science, not silence”, “The dinosaurs thought they had time too”, samo su neki od transparenata kojima su se mladi pridružili globalnom pokretu “Petkom za budućnost”, koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg.

Nakon okupljanja na Europskom trgu prosvjednici su se uputili i do Markova trga, a osim u Zagrebu prosvjedovalo se i u Puli, Varaždinu i Splitu.

Prosvjed je dio je globalnog pokreta “Petkom za budućnost” koji je pokrenula Šveđanka Greta Thunberg. Namjera učeničkih prosvjeda, koji su bili najavljeni u više od 1600 gradova diljem svijeta, jest potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena.