Foto: Stephany Stefan

Ove godine, osim filmova i filmskih kreatora Star Film Fest postaje dom brojnih radionica. Radionica filmske dramaturgije bavi se razvijanjem ideje i istraživanjem što je to zapravo ideja je i kakve kreativne impulse ona sadrži. Pod vodstvom Patrika Gregureca, individualnim i zajedničkim radom polaznici će raditi na analiziranju, detektiranju i sintezi svega što im se sviđa te će kao rezultat napraviti prvi korak prema svom autorskom glasu i prvi korak prema svojoj ideji za film.

Filmska umjetnost ne bi bila to što je bez filmske kritike. Pod vodstvom Ive Rosandić polaznici radionice filmske kritike će u dva dana radionice uz razgovor i analizu tuđih tekstova nastojati utvrditi osnovne pretpostavke, značaj i vrste pisanja o filmu. Uzevši u obzir individualne interese, spoznato će pokušati primijeniti u radu na vlastitim tekstovima od kojih će pojedini osvanuti i na službenim stranicama Star Film Festa.

U suradnji s neprofitnom međunarodnom umjetničkom i produkcijskom platformom, Bacačima Sjenki, u sklopu projekta CinEd, održati će se zagonetna filmska radionica uz tajanstvenu filmsku projekciju jednog od najcjenjenijih suvremenih europskih filmskih autora. Naziv filma, ime redatelja, glumaca i sadržaj filma neće biti poznat do same projekcije, a zagonetku filma na radionici će se rješavati pomoću niza pojedinačnih i grupnih kreativnih aktivnosti, uz pomoć slike, zvuka, glume i mizanscene.

Zbog sveprisutnosti medija, medijska pismenost smatra se jednom od ključnih kompetencija 21. stoljeća pa će se na ovogodišnjem izdanju održati Okrugli stol medijske pismenosti. Zašto je medijska pismenost važna za sve uzraste? Zašto su važne kritičke vještine analiziranja i vrednovanja informacija? Zašto je važno znati interpretirati i razumjeti medijske sadržaje? Zašto je važno integrirati medijsku pismenost u obrazovni sustav? Samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati sa Matijom Mrakovčić, Martinom Mladenović, Bojanom Ilčićem i Marijom Georgiev.

U organizaciji Egzoterra Kolektiva održati će se radionica Liquid light show. Ovaj oblik umjetničkog izričaja i tehnike oblikovanja rasvjete star je preko 50 godina. Karakterizira ga uporaba primitivnih alata, lako dostupnih potrošnih materijala (ulja, vode, boje) i grafoskopa.