Foto: PR

Međunarodno natjecanje studenata iz STEM područja “STEM Games” ove godine održat će se online od 6. do 8. svibnja pod nazivom STEM Games Safe Mode. Glavna tema ovogodišnjeg natjecanja u znanju bit će “Dare to adapt”, čime se želi istaknuti važnost prilagodbe i interdisciplinarnosti u borbi protiv pandemije koronavirusa. Tijekom tri dana natjecanja studenti će u interdisciplinarnim timovima rješavati zadatke iz sva četiri STEM područja: prirodoslovlje, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

“STEM Games” natjecanje organiziraju studenti za studente, a prvi put održalo se 2018. godine u Poreču. Na prethodnim izdanjima natjecanje je okupilo više od 2000 studenata iz Europe koji su se natjecali u znanju i sportu. Prošle godine održavanje je spriječila pandemija koronavirusa. Natjecanje se ističe po svom konceptu prema kojem su natjecateljski zadaci definirani tako da se studente ne uvjetuje postupkom rješavanja nego oni imaju potpunu slobodu u pristupu i korištenju sredstava, dok je jedini kriterij uspjeha blizina rješenju.

Osim studenata koji dolaze s Fakulteta elektronike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, zagrebačkog i splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te drugih institucija iz STEM područja, u organizaciji natjecanju sudjeluju i drugi studenti iz različitih područja i institucija. Važnu ulogu u organizaciji imaju članovi stručnog tima za znanje koji kreiraju zadatke za natjecanje poput Instituta Ruđer Bošković, Elektrotehničkog Fakulteta u Sarajevu, Sveučilišta u Rijeci i drugih.

Global je medijski pokrovitelj događaja STEM Games Safe Mode.