Nakon zbirki ‘Jutarnji laureat’, ‘Lunule’ i ‘Teleidoskop’, pjesnikinja, znanstvenica, kritičarka i profesorica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Andrijana Kos Lajtman, krajem 2019. godine izdala je i četvrtu zbirku poezije pod naslovom ‘Stepenice za Stojanku K.’.

“Čitatelju će se već na samom početku čitanja zbirke naslov pojasniti, čim pročita uvodnu pjesmu ‘Volandova obljetnica’ autora Darka Cvijetića”, rekla je Kos Lajtman na predstavljanju knjige u zagrebačkom kafiću Botaničar. Stojanka K. bila je djevojčica koja je u ratnome vremenu, igrajući se u liftu, doslovno izgubila glavu. Ta sudbina, navodi Kos Lajtman, toliko ju je taknula da je osjetila potrebu ostaviti o njoj pisani trag, tako je nastala ova zbirka od 41 pjesme – 40 pjesama Kos Lajtman i uvodne Cvijetićeve. Međutim, u zbirci nema pjesme koja bi nosila naslov ‘Stepenice za Stojanku K.’ jer, kako je istaknula, Stojanka za nju nije tek tragično stradala djevojčica već simbol, opća imenica.

“Ova Cvijetićeva pjesma za mene je svojevrsna nulta točka njegove poezije, iz koje niče poezija smrti i stradanja”, pojasnila je pjesnikinja. Upravo se motivi smrti i stradanja iznova i iznova ponavljaju u njenoj novoj zbirci, a takav je tematski okvir ujedno poveznica nove zbirke s prethodnom. Sličnost Teleidoskopa i Stepenica za Stojanku K. može se objasniti i činjenicom da su zbirke nastale gotovo paralelno, među njima je tek godina dana razlike, a obje su nastale nakon autoričinog svojevrsnog pjesničkog sazrijevanja, šestogodišnjeg razdoblja između zbirki ‘Lunule’ i ‘Teleidoskop’.

Veliku ulogu u poeziji Kos Lajtman igra intertekstualnost, kao znanstvenica bavi se brojnim istraživanjima, a ono što joj treba za znanstvenu razinu nerijetko posluži kao pjesnička inspiracija. Stoga je njena poezija prožeta stvarnim događajima i ličnostima, kao što su Lepa Radić i Franjo Ferdinand, ali i ličnosti koje susretne na stranicama crne kronike. Upravo je intertekstualnost, kao što tvrdi kritičarka i pjesnikinja Ana Brnardić, razlog zašto poezija Andrijane Kos Lajtman iziskuje zahtjevnog i inteligentnog čitatelja sklonog dubljem istraživanju i promišljanju o pročitanom.