Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ministarstvo zdravstva službeno je predstavilo mobilnu aplikaciju “Stop COVID-19”, koja bi trebala pomoći u borbi protiv koronavirusa. Aplikacija je napravljena za hrvatsko tržište, a dio je većeg projekta u koji su uključene i ostale europske zemlje.

Dobivanje procjene rizika

U slučaju zaraze, zaraženi će od doktora dobivati poseban kod koji će moći unijeti u aplikaciju te će tada svi njihovi kontakti dobiti obavijest da su bili blizu zaražene osobe. Također će se kontaktima javljati i jesu li bili u kontaktu visokog, srednjeg ili niskog rizika na temelju određenih parametara. Kontaktima će se odmah pružati i informacije što mogu dalje napraviti, ovisno o udaljenosti na kojoj su bili sa zaraženom osobom.

Agencija za  zaštitu osobnih podataka bila je uključena u analizu same aplikacije i provjeru usklađenosti s GDPR-om, stoga informaciju o kontaktu sa zaraženima neće imati Vlada, epidemiolozi, Google ili Apple. Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da je aplikacija u potpunosti sigurna.

“Prošla je sve europske provjere i dobila potrebne certifikate. Europska komisija tražila je da zdravstvene vlasti u svakoj državi članici budu te koje će upravljati aplikacijom. To znači da će to biti isključivo komunikacija između dva mobitela pri čemu onaj koji dobije poruku da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom ne zna tko je ta osoba”, rekao je Božinović.

Za poboljšanje epidemiološke slike

“Do danas je desetak članica EU lansiralo svoje aplikacije. Cilj ove naše mobilne aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike. Njezin uspjeh temelji se na savjesnom i solidarnom
sudjelovanju građana”, objasnio je ministar Vili Beroš. Nadodao je da postoji mogućnost da će ju morati koristiti svi strani državljani koji će ulaziti u Hrvatsku.

Za Hrvate je aplikacija dobrovoljna iako se iz Ministarstva zdravstva nadaju da će ljudi pratiti trend korištenja aplikacije u ostatku Europe. Transparentna je i privremena što znači da ne prikuplja nikakve podatke korisnika te će se koristiti samo do kada je potrebno, objašnjavaju. Aplikacija koristi Bluetooth tehnologiju te je već dostupna u Google Play trgovini za Androide i u App Storeu za iOS uređaje, rekao je predsjednik Uprave APIS-a, Saša Bilić.