StoryEditor

STOP PROPAGANDI Cenzuriranje ruskih medija i sadržaja društvenih mreža može imati više štete nego koristi

‘Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan učinak na građane koji prate zabranjene medije‘, komentirao je Ricardo Gutiérrez

Autor:
Global.
03/03/2022 u 06:30 h
<p>EU ukida rusku televiziju, radio i briše propagandističke sadržaje s društvenih mreža.<br />
<br />
Autor: Unsplash<br />
Datum: 2.3.2022.<br />
Zagreb, Hrvatska</p>
EU ukida rusku televiziju, radio i briše propagandističke sadržaje s društvenih mreža. Autor: Unsplash Datum: 2.3.2022. Zagreb, HrvatskaUNSPLASH
Nastavkom ruskog napada na Ukrajinu nastavlja se intenzivno cenzuriranje ruskih medija. Po nalogu Vijeća Europske unije, isto je odlučila učiniti i Hrvatska. Zbog manipulacije informacijama i širenju ruske propagande, televizijskoj postaji Russia Today i radijskoj mreži Sputnik zabranjeno je daljnje emitiranje, prenosi Hina.

Kolanje dezinformacija

"Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija o sramotnom napadu na slobodnu i neovisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i siju sjeme podjela u našoj Uniji", istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Uvedene sankcije zabrane emitiranja odnose se na sve oblike distributivnih kanala, od satelita, IPTV-a, platformi pa sve do web stranica i aplikacija. Osim medija, započelo je i reduciranje ruskog sadržaja s društvenih mreža. Tom pokretu priključili su se Facebook, odnosno Meta, WhatsApp, Messenger, Instagram i Twitter, a prvobitni naglasak je na uklanjanju videozapisa i fotografija s propagandnim elementima ruske vlasti, piše Reuters. "Svaka tvrtka ima jasnu odgovornost osigurati da se njezine usluge ne koriste za kršenja ljudskih prava, odmaganje humanitarnim i hitnim službama ili promicanje štetnih dezinformacija", naglasio je američki senator Mark Warner. I društvene mreže i medije Rusija je koristila za širenje velikog broja dezinformacija o ratu uključujući u to i govor mržnje prema Ukrajini te davanje potpore ruskoj agresiji. Ipak, odluka von der Leyen o uvođenju hitne i direktne cenzure neke je iznenadila s tvrdnjom da regulacija medija nije jedna od nadležnosti EU, prenosi Sindikat novinara Hrvatske.

Cenzura ne rješava problem

"Potpuno zatvaranje medija ne čini mi se najboljim načinom za borbu protiv dezinformacija ili propagande. Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan učinak na građane koji prate zabranjene medije. Uvijek je bolje suprotstaviti se dezinformaciji propagandističkih medija otkrivanjem njihovih činjeničnih pogrešaka ili lošeg novinarstva, isticanjem njihove lojalnosti državnim interesima i zanemarivanjem javnosti", komentirao je glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutiérrez. Umjesto ukidanja medija, profesionalno bi novinarstvo trebalo raditi na njegovom pluralizmu. Dodatno ističu i potrebno povećanje potpore neovisnom novinarstvu, jačanje neovisnosti uredništva, jačanje društvenog statusa novinara i promicanje profesionalne etike kroz neovisna novinarska vijeća. "Pravi lijek za dezinformacije nije zabrana medija, već promicanje živog, pluralističkog, profesionalnog, etičkog i održivog medijskog ekosustava, potpuno neovisnog o onima na vlasti. Rezultat ove eskalacije je osiromašenje medijskog pluralizma u Rusiji. Ovo je žalosno", zaključio je Gutiérrez. Ipak, brisanje sadržaja je već započelo, a posljedice će biti vidljive i u Googleu koji će sve ruske kanale u potpunosti ukloniti iz svojih tražilica.
25. travanj 2024 05:22