StoryEditor

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH Zabranjeno kretanje među županijama, studenti se bune

U razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja putovanje izvan matične županije moguće jedino uz propusnicu
Autor:
Global.
19/12/2020 u 10:10 h
Markov trg<br />
foto: Pixabay<br />
18.12.2020.
Markov trg foto: Pixabay 18.12.2020.
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je nove mjere u petak na konferenciji za medije, prenosi Jutarnji list. Među najvažnijim mjerama je zabrana putovanja izvan matične županije u razdoblju od 23. prosinca do 8. siječnja, što stavlja u nezgodan položaj studente koji zbog studentskih poslova i dalje borave u Zagrebu, kao i one koji se zbog fakultetskih obaveza moraju u Zagreb vratiti do 4. siječnja.

Što sa studentima?

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je da će biti moguće putovati među županijama samo uz propusnice i to samo zbog neodgodivih slučajeva. Dodao je da propusnice izdaju županijski stožeri civilne zaštite ovisno od mjesta prebivališta ili boravišta, prenosi Jutarnji. Studenti bi, po novim mjerama, trebali dobiti propusnice da blagdane provedu u mjestu prebivališta s obitelji, ali je nastala pomutnja oko toga bi li se mogli vratiti u Zagreb prije 8. prosinca. Stožer se po pitanju studenata nije izjasnio pa im je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu poslao upit. "Jesu li istinite tvrdnje o slobodnim putovanjima studenata koji studiraju i borave u Zagrebu u mjesto prebivališta prije blagdana, ali da im se neće omogućiti povratak u Zagreb do 8. siječnja", napisao je predsjednik SZ Mihovil Mioković u upitu. Također su zamolili Stožer za razumijevanje i susretljivost jer "velik broj studenata radi putem Student servisa da bi si osigurali egzistenciju". Problem je, navode iz Zbora, i što određenom broju studenata fakultetske obveze kreću 4. siječnja, a također se mnogima potrebni materijali za učenje nalaze u Zagrebu, istaknuo je Zbor u upitu na koji još nisu zaprimili odgovor.

Zabrana međužupanijskog kretanja nije za sve

"Što se tiče odluke, to je odluka o zabrani napuštanja, a ne o zabrani povratka. U ovom trenutku, ukoliko je netko prijavio prebivalište negdje drugdje, to se tretira da je to stalno prebivalište. To bi trebalo značiti da tu osoba stalno živi", rekao je Božinović na konferenciji, prenosi Večernji. Također je istaknuo da se zabrana napuštanja županije ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom i zaštitarske službe, izvješćivanje javnosti. Ne odnosi se niti na pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja na posao i s posla ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti COVID-19 i na diplomatsko osoblje. Iz Stožera također poručuju da će nužne epidemiološke mjere biti na snazi do 10. siječnja, a privatna okupljanja bit će ograničena na deset osoba. Također je upućen apel Crkvi da se mise polnoćke održe ranije te da budu gotove do 22 sata. Građane se potiče da se suzdrže od putovanja, okupljanja i druženja jer ljudi zaraženi bez simptoma mogu u neznanju prenijeti virus na druge. Dodali su i da će prva simbolična isporuka Pfizerovog cjepiva doći u sve zemlje Europske unije 26. prosinca.
24. travanj 2024 00:46